Na trhu je první letošní burčák. Potravinářská inspekce vyráží na kontroly
I díky slunečnému počasí je na trhu první letošní burčák z jižní Moravy rekordně brzy. Hrozny odrůdy Irsai Oliver sklidil minulý týden vinař Miloslav Machuča z Valtic.
„V tuto dobu se dá udělat burčák jedině z odrůdy Irsai Oliver. Neznám jinou odrůdu, která by byla dřív zralejší. Irsai je specifický muškátovým aroma, nebo muškátovou příchutí. První sběr jsem provedl 10. srpna a první burčák byl po pěti dnech,“ říká vinař, který burčák nabízí lidem mezi prvními každoročně.
„Vždycky je to samozřejmě s nedůvěrou. Lidé se ptají, jestli ještě není brzy, jestli je to vůbec z hroznů a zda to není dovoz z Maďarska.“
To bude zajímat i kontrolory ze zemědělské potravinářské inspekce, potvrdil jejich mluvčí Pavel Kopřiva:
„Země původu je u komodity víno jednou ze zásadních charakterotvorných aspektů. A proto inspekce bude kontrolovat dodržování označování se vší důrazností.“
Loni bylo nejčastěji zjištěným pochybením doslazování burčáku cukrem.