Nemocniční bufety nabízejí nezdravá jídla. Jejich nájemci chtějí hlavně vydělat

Většina nemocničních bufetů nabízí nezdravá jídla. U lékaře slyší pacienti o zelenině, ovoci a celozrnném pečivu. V bufetu si ale většinou vybírají z majonézových salátů, chlebíčků a smažených jídel. Nemocnice se hájí tím, že nic jiného by se neprodalo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jednohubky (ilustr. obr.)

Jednohubky (ilustr. obr.) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Bramborový salát s majonézou, dorty, bílé pečivo, chlebíčky, bonboniéry a sušenky. Pacientům často nezbývá než doporučení lékařů porušit.

Kdo nechce sahat při hladu po smaženém, může si dát třeba namazanou housku, polévku nebo jogurt. Ale podle zkušeností pacientů bývá takový sortiment součástí nabídky jen některých bufetů.

Že by se nabídka v nemocničních bufetech měla zlepšit, s tím souhlasí i Společnost pro výživu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Problematiku nemocničních bufetů otvírá Lenka Jansová

„Je zde prostředí, kde se většinou léčí lidé. U dospělých to bývají ti, kteří mají obezitu, cukrovku druhého typu a celou řadu onemocnění, kde pro ně není ideální, aby některé potraviny si vybírali prioritně,“ říká předseda Společnosti pro výživu Petr Tláskal.

Většina nemocnic své bufety pronajímá a prodejce chce hlavně vydělat.

„Spokojená s tím jednoznačně nejsem. Nejsem schopná to ovlivnit tak, aby pro naši nemocnici byla dodávána zdravější a chutnější strava do bufetu a přitom to bylo prodejné,“ vysvětluje předsedkyně Asociace nemocnic Jaroslava Kunová.

Když si jde návštěvník nemocnice popovídat do bufetu s pacientem, kterého přišel navštívit, může si vybrat třeba mléčný výrobek.

„Přináší nám složku vápníku a plnohodnotnou bílkovinu,“ doporučuje Petr Tláskal a zároveň říká, čeho by se měl člověk vyvarovat:

„Určitě bychom neměli konzumovat velice často příliš sladké věci, kde je plno sacharidů, přidatných cukrů, kde náš organismus se s nimi nestačí ani vypořádat a kde v rámci rychlého zasycení organismu se pak cukry spalují a přeměňují v tukovou tkáň.“

Na sladké ale v nemocničním bufetu člověk narazí mnohem častěji než třeba na celozrnné pečivo.

Česká potravinová pyramida Fóra zdravé výživy | Foto: Fórum zdravé výživy

Lenka Jansová, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme