Svátek sv. Štěpána připomíná prvního křesťanského mučedníka, který byl ukamenován

Vánoční svátky vrcholí svátkem sv. Štěpána. Tradice velí připravit na Štěpána pernatou drůbež, kromě koledy a pečené husy, nebo kachny ale existují i další, méně známé, zvyky. Také samotný Štěpánův život zůstává obestřen tajemstvím.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatý Štěpán (autor: Giotto di Bondone)

Svatý Štěpán (autor: Giotto di Bondone) | Foto: Museo Horne

Koledu o Štěpánovi, který upadl na ledu, a psi se na něj sběhli, zná téměř každý, ale příběh prvního křesťanského mučedníka už tak známý není.

„Štěpán byl první jáhen v církvi, nebo jeden z prvních jáhnů. Jáhen je služebník u stolu, který přisluhuje při mši svaté a zároveň káže evangelium,“ vysvětluje římskokatolický duchovní Zdeněk Jančařík.

Přehrát

00:00 / 00:00

Život sv. Štěpána, stejně jako svatoštěpánské tradice přibližuje římskokatolický kněz Zdeněk Jančařík

Štěpán kázal o vzkříšení Ježíše Krista, což popouzelo židovské obyvatelstvo, které pak nechalo jáhna zatknout. Mezi lety 36 a 40 byl Štěpán ukamenován za tvrzení, že jsou židé vini Ježíšovou smrtí, a že je Ježíš roven Bohu.

„Ukamenování byl, řekněme, liturgický, nebo rituální úkon. Kamenovalo se podle určitých předpisů a končilo to opravdu ubitím člověka k smrti,“ potvrzuje Zdeněk Jančařík.

Dnešní den je ale spojen také se svatoštěpánskou koledou.

„Je to starobylý zvyk, kdy se vědělo, že po vánočních hodech vždycky něco zbyde. Takže když se zaklepalo, zazpívala se nějaká ta koleda, tak lidem změklo srdce a koledníkům něco dali,“ popisuje římskokatolický kněz.

V minulých dobách se na Štěpána slavil i odchod čeledínů ze služby. Na odchodnou dostávali zvláštní koláč – zdobený rozmarýnem, ořechy a pentlemi.

Naděžda Hávová, Anna Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme