Vedra mohou ublížit čerstvému mléku z automatů, varují odborníci
První trh s rybami v Praze v novodobé historii dnes otevřelo na nábřeží Vltavy občanské sdružení Archetyp. Kromě sladkovodních ryb si tam lidé koupí třeba sezónní zeleninu, pečivo nebo uzeniny. V Praze už jde o sedmý farmářský trh, na některých z nich si lidé mohou načepovat z automatů i čerstvé mléko.
Radiožurnál dnes navštívil farmářský trh na Kubánském náměstí v Praze. Kolem automatu na mléko tam bylo poměrně rušno.
O rizicích spojených s nákupem mléka na trzích hovořila v Odpoledním Radiožurnálu redaktorka Květa Moravcová
Nynější teplé počasí ale může zacházení s čerstvě načepovaným produktem zkomplikovat.
Podle viceprezidenta Agrární komory Jindřicha Šnejdrly platí právě v těchto dnech více než kdy jindy: mléko udržte ochlazené a co nejrychleji od načepování převařte.
„Samozřejmě pokud je venku 30 stupňů, jako je v tuto dobu, tak musí zákazník mléko natankovat do nádoby, v co nejkratší době dovézt domů, dát do ledničky a před konzumací ho musí převařit. To je podmínka jedna až milion,“ zdůrazňuje Šnejdrla.
Před toxiny nemusí ochránit ani převaření
Podobně apeluje na milovníky čerstvého mléka Jiří Hlaváček ze Státní veterinární správy, který varuje před otravou:
„Enterotoxin je termostabilní, a pokud spotřebitel nechá mléko delší dobu v kufru auta, jde nakoupit a teprve pak přijde domů a mléko převaří, tak může počítat s tím, že se stafylokok namnožil. Mléko se sice převaří, stafylokok zhyne, ale jeho toxin dál v mléce zůstane.“
Možnost načepovat si čerstvé mléko mají obyvatelé České republiky už několik měsíců. Automatů je v zemi přesně 160 a jsou v každém kraji, nejvíce jich je na Moravě.