Veterináři varují před salmonelou z nakaženého vepřového masa
I když zdravotní situaci prasat zatím hodnotí jako dobrou, upozorňují na rostoucí riziko. Veterináři totiž v poslední době zaznamenávají stoupající počet laboratorních nálezů salmonely ve vyšetřovaných chovech prasat.
Hlavním zdrojem infekce je podle nich živá zvířata dovezená ze západní Evropy.
"Chovatelé z těch zemí se budou snažit zbavovat některých nemocných prasat a je speciálně na Státní veterinární správě, aby dovozy uhlídala a aby prováděla taková opatření, která by tomu zamezila," říká viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Ján Bernardy.
Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben k tomu dodává: "Zatím nemáme signály, že by naše chovy byly bezprostředně ohroženy, ale pokud by cokoli na toto ukazovalo, byl by to signál k dalšímu jednání."
Maso se na jatkách kontroluje namátkově, a tak není vyloučené, že se nakažené vepřové dostane až do obchodů. "Dobře tepelně upravené maso, pečením, vařením- prostě běžným kuchyňským opracováním a u nožů omytím saponáty se nákaza zlikviduje," doporučuje veterinář Ján Bernardy.