Veterináři varují před salmonelou z nakaženého vepřového masa

I když zdravotní situaci prasat zatím hodnotí jako dobrou, upozorňují na rostoucí riziko. Veterináři totiž v poslední době zaznamenávají stoupající počet laboratorních nálezů salmonely ve vyšetřovaných chovech prasat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

prasátka

prasátka | Foto: Česká televize

Hlavním zdrojem infekce je podle nich živá zvířata dovezená ze západní Evropy.

"Chovatelé z těch zemí se budou snažit zbavovat některých nemocných prasat a je speciálně na Státní veterinární správě, aby dovozy uhlídala a aby prováděla taková opatření, která by tomu zamezila," říká viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Ján Bernardy.

Mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben k tomu dodává: "Zatím nemáme signály, že by naše chovy byly bezprostředně ohroženy, ale pokud by cokoli na toto ukazovalo, byl by to signál k dalšímu jednání."

Maso se na jatkách kontroluje namátkově, a tak není vyloučené, že se nakažené vepřové dostane až do obchodů. "Dobře tepelně upravené maso, pečením, vařením- prostě běžným kuchyňským opracováním a u nožů omytím saponáty se nákaza zlikviduje," doporučuje veterinář Ján Bernardy.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme