Rozhodnutí soudu je v rozporu s předpisy ve Francii, kde zákony přijaté v letech 2022 a 2024 brání používání výrazů jako „steak“, „řízek“ nebo „šunka“ u výrobků rostlinného původu.
Podle jeho rozhodnutí nemůže členský stát Evropské unie zakázat používání obvyklých výrazů k označení výrobku, když pro něj neexistuje alternativní název.
Zvířata budou utracena v přírodních parcích a regionech, kde podle úřadů počet zvířat převyšuje zásoby vody a kapacitu pastvin. Jižní Afrika se potýká s nejhorším suchem za poslední desetiletí.
Ke zranění přispěla skutečnost, že rituální podřezávání neprovádějí profesionální řezníci. Muslimové při tomto svátku porážejí zvířata, často ovce či kozy, většinu masa darují chudým.
Americké úřady na základě případu, kdy se šest členů širší rodiny nakazilo parazitickým onemocněním po snědení masa z medvěda baribala, upozorňují na rizika konzumace zvěřiny.
Prodej norimberských grilovaných klobás sahá do první poloviny 14. století. O sto let později se na tržišti objevují dva stánky specializované na prodej dnes vyhlášených klobásek.
Skupina vědců zkoumala dva druhy velkých krajt po dobu 12 měsíců na farmách v Thajsku a Vietnamu a zjistila, že jejich chov je efektivnější než chov jiných hospodářských zvířat.
Firma Forsea Food vypěstovala maso úhoře říčního z embryonálních kmenových buněk. Tento postup je podle firmy vhodný hlavně pro ryby a mořské plody, protože mají poměrně homogenní maso.
Česká vláda nedávno finančně podpořila kampaň Žeru maso. Teď se naopak Česko na klimatické konferenci OSN připojilo k prohlášení, že způsob toho, jak vyrábíme potraviny, musí být udržitelnější.
Vedle padělků a masa neznámého původu uzavřela Policie ČR i prodejnu s nezákonným množstvím pyrotechniky. Podle mluvčí Celního úřadu se inspekce v obchodech s příchodem Vánoc zintenzivní.
Impulsem k napsání této gastroglosy byl New York. Před pár týdny jsem se v New Yorku ubytovala v hotelu, který je jen pár minut od této vyhlášené newyorské „stejkárny“.
Luboš Sedláček si odváží srnku, která má necelých 11 kilogramů. Rozporcovat si ji musí sám. „Je s tím trošku víc práce. Ale je to zase vykoupeno tím, že to není tak drahé,“ těší ho.
Strach ze změny klimatu má většina Čechů. Je ochotná vyměnit pro dobro planety způsob dopravy, jiné ústupky by dělali navzdory strachu z klimatické katastrofy jen někteří.
„Téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka trpí nadváhou nebo obezitou, kondicí, která je z velké části spojena s nevhodným stravováním. Míra obezity v Česku roste a přesahuje už 19 procent,“ říká doktorka.
„Odebíráme odpad z jatek, který by se normálně vyhodil. Izolujeme z něho buňky a v laboratoři jsme z toho schopni vytvořit masu, to znamená sval a tuk,“ popisuje Roman Lauš výrobu umělého masa.
Vědci zjistili, že výroba jídla pro velké masojedlíky, tedy osoby, které snědí 100 a více gramů masa denně, uvolní přes deset kilogramů skleníkových plynů denně.
„Mladý lidi obecně dneska moc nechtějí pracovat rukama. A řezničina je docela dřina. Ale doufám, že karta se za chvíli obrátí a řemeslo bude mít zlatý dno,“ věří úspěšný youtuber Jan Málek.
Nekula uvedl, že není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.
Vítejte v Maastrichtu U starého pštrosa, kde jsem si užila báječného prostředí, jídla i pití. Restaurace je situovaná na náměstí Vrijthof a dům, ve kterém se nachází, tady stojí už od středověku.
Automat se objevil na nádraží loni v listopadu poté, co místní restaurace Soba Goro využila příležitost a na medvědí maso láká hosty jako na turistickou atrakci.
Lidé by měli dobrovolně zmizet. Měla by to být přirozená daň za dosavadní devastaci Země. Myslím to úplně vážně, aprílu navzdory. Co jsme, my lidé, za svou existenci světu, respektive přírodě, dali?
Je pochopitelné, že některé části světové populace potřebují snížit spotřebu masa. Ale zakazovat jíst maso podvyživeným dětem by byl zločin," říká kolumbijský ekolog.
My masu sbohem nedáváme, jíme ho jak o masopustu, tak po něm, a v éře blahobytu můžeme mít maso i několikrát denně. Jenže extrémní konzumace masa na celé planetě má fatální dopady.