Dolnorakouská zemská výstava voní chlebem a vínem, Češi jsou vítáni
Česko-rakouské pohraničí znovu ožilo dvěma zemskými výstavami. Ta hornorakouská se koná částečně v Česku, hostí ji taky Český Krumlov a Vyšší Brod. O víkendu se přidala i dolnorakouská zemská výstava. Z jižní Moravy je to tam jenom skok. Letošní téma se točí kolem výroby chleba a vinařství. A Češi jsou tam více než vítáni.
„Na začátku jsem jenom malé zrnko pšenice, teď s tím trochu zavergluju, tak a uvidíme, co se ze mě stane,“ předvádí průvodce jeden z interaktivních exponátů na výstavě a viditelně si to užívá.
„No vida skončil jsem jako pivo, to je docela fajn.“
Kulička, která symbolizuje obilné zrno, postupně propadává deskou pověšenou na zdi. Podle toho, jak s deskou hýbete na tu či onu stranu, můžete ovlivnit, jestli se ze zrna stane mouka anebo třeba pivní slad.
Zkrátka celý proces od obilného klasu až po hotovou housku na dvou metrech čtverečních. Tohle pochopí i děti a ještě je to zábava. Takhle funguje celá zemská výstava v Dolním Rakousku.
Na výstavě se dozvíte, proč pěstování obilí a výroba chleba přinesly lidstvu technický pokrok, ale i zdravotní problémy. Uvidíte taky symbol plýtvání, pětimetrovou hromadu starého chleba, po které už asi nikdy nevyhodíte do popelnice jedinou oschlou kůrku.
Část výstavy věnovaná chlebu je k vidění na zámku ve vesnici Asparn. Druhá část o víně zas ve vinařském centru regionu, v městečku Poysdorf pod Mikulovem.
„Víno je pro tenhle region životně důležité, jak kvůli pracovním příležitostem, tak kvůli životní filozofii,“ říká Gabriela Klesadlová z poysdorfské části výstavy.
„Bez vína by západní kultura, umění a filosofie byly mnohem chudší.“
To je sice pravda, ale jenom na tenhle slogan by výstava těžko přilákala stovky tisíc návštěvníků. Proto je i vinařská expozice živá a hravá.
Třeba u stolu, kde jsou místo talířů prostřené dotykové obrazovky, si zvolíte k oblíbenému jídlu tu nejlepší kombinaci vína a ve speciálních brýlích si zas vyzkoušíte, jak se cítí člověk, který jde ze sklípku po prohýřené noci. Neuděláte v nich jediný rovný krok.
Myslí se tu i na děti, výstava má i bezalkoholickou variantu. V ní se nemluví o víně, ale jen o hroznech.
„Všechny texty pro návštěvníky máme samozřejmě i v češtině. Partnerem výstavy je město Mikulov. Chceme Rakušany trochu nalákat na Jižní Moravu, a Čechy zase k nám do Rakouska. Téma chleba a víno, tomu rozumějí všichni,“ dodává mluvčí Dolnorakouské zemské výstavy Florian Müller.