Na moře nesmí, tak chovají ryby na souši. Rybáři v Gaze mají nový byznys, bojí se ale války

Napětí mezi pásmem Gazy a Izraelem může přerůst v další válku. Varují před tím izraelští generálové. Minulý týden vypálili ozbrojenci z Gazy desítky raket. Izraelské letectvo odpovědělo nálety na 150 palestinských cílů. Hnutí Hamás mluví o následném příměří, to ale Izrael popírá. Při poslední válce v roce 2014 zemřely víc než dva tisíce lidí. Bez ohledu na aktuální hrozby se Palestinci v Gaze stále musí vyrovnávat s blokádou svého území.

Gaza Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Farma prodává ryby tady v Gaze a vozí je i na palestinský Západní břeh a dobře prosperuje. V samotné Gaze jsou ale ryby luxusní potravinou.

Farma prodává ryby tady v Gaze a vozí je i na palestinský Západní břeh a dobře prosperuje. V samotné Gaze jsou ale ryby luxusní potravinou. | Foto: Štěpán Macháček | Zdroj: Český rozhlas

„Tohle naše moře je na ryby chudé. A pražmy tam nejsou vůbec. Rybáři nesmějí na lodích moc daleko na moře, protože to zakazuje izraelská blokáda,“ říká Radiožurnálu Munír, který pobíhá mezi modrými kruhovými bazény zasazenými do písku nedaleko pobřeží a kontroluje ryby.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podnikatelé v Gaze se bojí další války. Reportáž Štěpána Macháčka

Soukromý projekt se zrodil před několika lety hned po poslední válce s Izraelem. „Právě blokáda nás donutila chovat pražmy takhle na farmách. A po pražmě je velká poptávka. Je to výborná a oblíbená ryba.“

Farma prodává ryby tady v Gaze a vozí je i na palestinský Západní břeh a dobře prosperuje. V samotné Gaze jsou ale ryby luxusní potravinou. „Do restaurací na ryby nechodím, zas tak dobře se nemám. Ryby jsou drahé, jen občas si ji koupíme na trhu a upečeme doma,“ říká Mustafa, který sem přivedl syna Muhammada podívat se na živé ryby. Malý kluk přitakává, že má ryby rád, ale že je může jíst jen výjimečně.

Farma tu má i svou restauraci a v té peče ryby kuchař Rizk Ajjúb. „Nejlepší je jen ugrilovaná s citronem a olivovým olejem, ale pečeme pražmy i nadívané zeleninou v troubě.“

Pak ale kuchař Rizk prozradí překvapení: „Já jsem byl osobním kuchařem Jásira Arafáta. Byl jsem s ním v Rámalláhu od roku 1994 do 2002. Vařil jsem jemu a jeho ženě. Arafát by strašně skromný, často jedl lidovou čočkovou polévku.“

Kuchař Rizk stojí opřený o zábradlí směrem k moři, dívá se na hladinu, jak je moře znečištěné od splašků a dalšího odpadu. Právě proto je farma na souši, a ne přímo v moři, jako je obvyklé.

„Tohle je Gaza. Znečištěná voda, není práce, bombardují nás, lidé nemají peníze a hnutí Fatah a Hamás se hádají. Kašlou na lidi. Egypt nám sem posílá humanitární pomoc a my z ní nevidíme nic. Třeba já s Hamásem nespolupracuju, takže nic nedostanu.“ Kuchař Rizk tvrdí, že Hamás prodá pomoc na černém trhu a z toho pak žije.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme