Přípravy na Vánoce jsou v plném proudu také u našich severních sousedů

Poláci budou mít na svém svátečním stole množství dobrot, se kterými se u nás obvykle nesetkáme. Na festival vánočních pokrmů, nápojů a různých ozdob se do Etnografického muzea vydal náš varšavský zpravodaj Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoční stromek

Vánoční stromek | Foto: Jan Rosenauer

Sály Etnografického muzea provoněly speciality z různých koutů Polska a věřte mi, že jim nešlo odolat. Chtě nechtě jsem musel porušit pravidlo, že s plnou pusou se mluvit nemá, jinak by tato reportáž nevznikla.

"To je bílý tvaroh z kravského mléka, který vyrábím podle tradiční receptury mé babičky. Přidávám do něj různé byliny. Pak je tady slaný sýr, měla jsem sladký tvaroh s rozinkami, pomerančovou kůrou nebo mákem, ale to už se všechno prodalo," říká spokojeně paní Danuta Wožnialisová, která přijela z polsko-litevského pomezí.

"To je vodka domácí výroby s vylouhovanou dubou kůrou, listím a žaludy. Je to velmi dlouhý proces - výroba trvá 45 dní. Směs zraje v dubovém sudu a teprve potom se hodí k pití," objasňuje technologický proces Martyna Czensczyková. Tento nápoj se ale u Czenszcyků podává až po Vánocích, zeptal jsem se, co budou mít na stole na Štědrý večer: "Taštičky plněné hřiby nebo zelím. To je typické vánoční jídlo."

To správné polské štědrovečerní menu je ale mnohem složitější, dává se do řeči Mariana Pietrzaková: "O polských Vánocích se podává 12 pokrmů: hlavní jsou ryby v rosolu a se zeleninou. Dál přicházejí na stůl noky s mákem, taštičky, makové koláče, červený boršč, hrách, zelí s houbami - a všechno to musí být postní - připravené na oleji, nikoli na sádle."

A po tom postu odpočíváme - svátky přece pokračují. Polské Vánoce mají své regionální rozdíly - všichni k nim ale přistupují velmi zodpovědně. Paní Pietrzaková dokonce při přípravách na Vánoce zažila malý zázrak. Došlo k němu na houbách: "Našla jsem čtyři praváky. Pak se pod nimi otevřela země a vyskočily čtyři další hřiby, stejně velké. Byl to úžasný zážitek. Stalo se mi to poprvé v životě."

"To je jalovcové pšivo. Je to regionální nápoj z plodů jalovce a medu. Podává se na svatbách a o svátcích. Teď je ještě bez alkoholu, ale každý den přibývá jedno procento. Za čtyři dny je pšivo jako pivo," vysvětluje Tomasz Pawelczyk.

Češi jsou ale k podobným nápojům krajně nedůvěřiví: "To je med z mé paseky na Žulavách. Máme 120 úlů. Naší specialitou je med se skořicí. Poprvé jsem se s ním setkal v Kanadě na mezinárodním včelařském kongresu v roce 1999. Řekl jsem si, že když to dokáží Kanaďani, tak Poláci a Belgičané to svedou taky. Tento med má velký úspěch, říká mi pan Peter," který pochází z Antverp a do Polska se přiženil. Tak k němu bych docela rád zašel na koledu. Určitě bude mít doma medovinu.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme