Tisíce druhů čínských potravin jsou zdravotně závadné
Čínské úřady objevily tisíce případů závadných potravin. Během posledního půl roku zadrželi inspektoři celkem 23 tisíc druhů jídla, které obsahovaly škodlivé a jedovaté látky. Byly dokonce i v dětské výživě. Úřady proto nechaly zavřít téměř 200 potravinářských podniků.
Průmyslové oleje, formaldehyd, kyselina chlorovodíková, průmyslový parafin i karcinogenní barvivo, to vše inspektoři objevili v sušenkách, rýži, mouce, mase, sójových omáčkách nebo v konzervách s mořskými plody, ale třeba i v dětských kaších a sušeném mléce.
Akce probíhala po celé Číně, inspektoři se však nejvíce zaměřili na venkovské oblasti. Právě tam totiž existuje většina z celkového počtu jednoho milionu potravinářských podniků a podle oficiálních údajů celých 75 procent z nich funguje ilegálně.
Příčinou tohoto stavu je nedostatečná kontrola i korupce mezi úředníky. Hygienici proto chtějí v akci pokračovat, nyní ve větších městech.