Tisíce druhů čínských potravin jsou zdravotně závadné

Čínské úřady objevily tisíce případů závadných potravin. Během posledního půl roku zadrželi inspektoři celkem 23 tisíc druhů jídla, které obsahovaly škodlivé a jedovaté látky. Byly dokonce i v dětské výživě. Úřady proto nechaly zavřít téměř 200 potravinářských podniků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmyslové oleje, formaldehyd, kyselina chlorovodíková, průmyslový parafin i karcinogenní barvivo, to vše inspektoři objevili v sušenkách, rýži, mouce, mase, sójových omáčkách nebo v konzervách s mořskými plody, ale třeba i v dětských kaších a sušeném mléce.

Akce probíhala po celé Číně, inspektoři se však nejvíce zaměřili na venkovské oblasti. Právě tam totiž existuje většina z celkového počtu jednoho milionu potravinářských podniků a podle oficiálních údajů celých 75 procent z nich funguje ilegálně.

Příčinou tohoto stavu je nedostatečná kontrola i korupce mezi úředníky. Hygienici proto chtějí v akci pokračovat, nyní ve větších městech.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme