Ve slovenském Záhoří vrcholí zelná sezona. Místní zelí je podle fanoušků nejlepší
Ve slovenském Záhoří, na západě od Bratislavy, vrcholí o tomto víkendu zelná sezona. Někdy je sice trochu problém dohodnout se, jak se ta zelenina vlastně jmenuje. To vás ale přestane zajímat, jakmile vám vyhlášené záhorácké zelí zakřupe v puse.
Mezi klasické chytáky slovenštiny patří pro spoustu Čechů zelí. Tedy slovensky kapusta. V některých částech Slovenska si ale se zelím docela dobře vystačíte. Lidé na Záhoří vám v kouzelném dialektu nabídnou ‚zelé‘.
Manželé Slezákovi jsou typičtí Záhoráci, on Slovák, ona Moravačka. Ve Stupavě, v městečku kousek od Bratislavy, mají zrovna vyhlášené Dni zelá.
„Zelí se tu vždy prodávalo, byly tu obrovské podniky. Dnes už to pěstuje jen pár z nás, jezdíme s tím do Bratislavy na trh,“ říká Luboš Slezák.
Pěstování zelí má spíš jako libůstku. Živí ho malá dopravní firma. Zelí pěstuje hlavně z úcty k tradici, která tady na Záhoří sahá až do časů Marie Terezie. Teď o víkendu jsou dvory stupavských domů otevřené, a návštěvníci chodí koštovat zelí od chalupy k chalupě.
O kus dál zrovna vrcholí soutěž ve vaření zelňačky. Zelí tu má tradici, kterou úspěšně přebírá i ta nejmladší generace. Slezákova dcera drží v ruce velký kus zelí a s chutí si ho přikusuje.
„Ano, to ona zbožňuje,“ říká manželka Luboše Slezáka.
Ani někdejší komunistický režim se nechtěl tradiční zeleniny vzdát, a zelí mělo i svoje reklamní spoty v televizi.
„Můj otec vždycky říkal, že zelí co láká, je zelí od Slezáka,“ prozrazuje Luboš.
Stupavské zelí, nebo vlastně zelé, je podle fanoušků nejlepší na Slovensku, díky speciální půdě u řeky Moravy, která dává zelí kořeněnou chuť. Každopádně má nejlepší marketing. Stupavští navíc pro svoje zelí chtějí i evropskou ochrannou známku.
Ve slovenské Stupavě probíhají Dny zelí