Ve slovenském Záhoří vrcholí zelná sezona. Místní zelí je podle fanoušků nejlepší

Ve slovenském Záhoří, na západě od Bratislavy, vrcholí o tomto víkendu zelná sezona. Někdy je sice trochu problém dohodnout se, jak se ta zelenina vlastně jmenuje. To vás ale přestane zajímat, jakmile vám vyhlášené záhorácké zelí zakřupe v puse.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ve slovenském Záhoří vrcholí o tomto víkendu zelná sezona

Ve slovenském Záhoří vrcholí o tomto víkendu zelná sezona | Foto: Vojtěch Berger

Mezi klasické chytáky slovenštiny patří pro spoustu Čechů zelí. Tedy slovensky kapusta. V některých částech Slovenska si ale se zelím docela dobře vystačíte. Lidé na Záhoří vám v kouzelném dialektu nabídnou ‚zelé‘.

Manželé Slezákovi jsou typičtí Záhoráci, on Slovák, ona Moravačka. Ve Stupavě, v městečku kousek od Bratislavy, mají zrovna vyhlášené Dni zelá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Dnech zelí ve slovenské Stupavě natáčel zpravodaj ČRo Vojtěch Berger

„Zelí se tu vždy prodávalo, byly tu obrovské podniky. Dnes už to pěstuje jen pár z nás, jezdíme s tím do Bratislavy na trh,“ říká Luboš Slezák.

Pěstování zelí má spíš jako libůstku. Živí ho malá dopravní firma. Zelí pěstuje hlavně z úcty k tradici, která tady na Záhoří sahá až do časů Marie Terezie. Teď o víkendu jsou dvory stupavských domů otevřené, a návštěvníci chodí koštovat zelí od chalupy k chalupě.

O kus dál zrovna vrcholí soutěž ve vaření zelňačky. Zelí tu má tradici, kterou úspěšně přebírá i ta nejmladší generace. Slezákova dcera drží v ruce velký kus zelí a s chutí si ho přikusuje.

Ve slovenském Záhoří vrcholí o tomto víkendu zelná sezona. Na snímku dcera manželů Slezákových | Foto: Vojtěch Berger

„Ano, to ona zbožňuje,“ říká manželka Luboše Slezáka.

Ani někdejší komunistický režim se nechtěl tradiční zeleniny vzdát, a zelí mělo i svoje reklamní spoty v televizi.

„Můj otec vždycky říkal, že zelí co láká, je zelí od Slezáka,“ prozrazuje Luboš.

Stupavské zelí, nebo vlastně zelé, je podle fanoušků nejlepší na Slovensku, díky speciální půdě u řeky Moravy, která dává zelí kořeněnou chuť. Každopádně má nejlepší marketing. Stupavští navíc pro svoje zelí chtějí i evropskou ochrannou známku.

Ve slovenském Záhoří vrcholí o tomto víkendu zelná sezona | Foto: Vojtěch Berger

Ve slovenské Stupavě probíhají Dny zelí

Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme