Do Ruska za loňský rok bylo prodáno pivo až za 820 milionů korun. Šéf svazu pivovarů Tomáš Slunečko v rozhovoru pro Radiožurnál odmítá, že by členové svazu do Ruska vyváželi.
„My jsme také ti, kteří nosíme jméno do světa. Svým plzeňským pivem jsme dali jméno osmdesáti procentům piva, které se vyrobí,“ řekl rezident Českomoravského svazu minipivovarů Michal Voldřich.
Navzdory aktuální statistice nelze konstatovat, že by se pivovary dostaly z nejhorší situace. Meziroční růst porovnáváme s létem 2020, které bylo kvůli protikoronavirovým omezením opravdu špatné.
Svou činnosti ukončilo 500 hospod, letos se očekávají další stovky. Negativní vliv na sektor má nejenom zavření restaurací, ale také zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti nebo rušení akcí.
„V roce 2025 bychom v PET lahvích měli mít 25% podíl recyklovaného materiálu a do roku 2027 sesbírat 90 % obalů – a to bez zálohy nikde na světě nefunguje,“ tvrdí ekolog.
Tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva. Špatnou zprávou je podle předsedy svazu pivovarů přesun konzumace z hospod do domácností. „To neprospívá naší pivní kultuře.“
Dřívější svrchně kvašená piva se nově budou nazývat plná. Změna se dotkne i piv třináctistupňových a silnějších. Starší označení speciály nahradí název silná.
Vzpomínáte, jak se na českém trhu před pár lety začala objevovat ovocná piva a radlery? Mělo to jasný důvod, připomíná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová.
Údaje o počtu uzavřených hospod a restaurací, které poskytly pivovary Zpravodajskému webu Českého rozhlasu, jsou jen odhady, které dělají pro média, tvrdí pověřená výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. Podle ní je ještě brzo na nějaké hodnocení dopadu elektronické evidence tržeb na restaurační zařízení. Více prý budeme vědět až po prvním čtvrtletí.