Česká piva jsou zdravější než třeba ta z USA, může za to ječný extrakt, říká pivovarník Šuráň
Vzpomínáte, jak se na českém trhu před pár lety začala objevovat ovocná piva a radlery? Mělo to jasný důvod, připomíná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Šlo o pivo pro ženy, které se do té doby pivu příliš nevěnovaly. A mělo to úspěch. Řada příchutí pro ženy se vyrábí dodnes,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou.
Radlery jsou jedna věc a klasické pivo s příchutí, to je zas věc jiná. Už jste někdy ochutnali třeba kopřivové, kávové nebo banánové pivo? Nelekejte se. Navzdory svému názvu jde stále ještě v prvé řadě o pivo.
„Chutná to jako pivo, a teprve když polknete, objeví se ona příchuť, v tomto případě třeba banánu,“ popisuje Martina Ferencová.
„Když jsme s ním před 20 lety začínali, dělali jsme to především kvůli názvu ‚banánové pivo’,“ vzpomíná prezident Československého svazu minipivovarů Jan Šuráň.
„Proběhlo to tehdy všemi novinami, šlo o něco pro Čechy nepředstavitelného. A to je vlastně dodnes,“ usmívá se.
Zvláštní druhy piv
A poptávka po nových příchutích přetrvává. Pivo dnes totiž zažívá ohromný boom. Po dlouhých letech, kdy v našich půllitrech dominovaly ležáky, se v Americe zrodila revoluce kraft beeru a ochucených piv.
A nové druhy si okamžitě našly své fandy. „Přibližně 10 až 15 procent populace dnes jde právě za zvláštními druhy piv,“ upozorňuje Jan Šuráň.
Pivovary a minipivovary tak dnes moc dobře vědí, že si mohou dovolit zkoušet nové věci. Stále populárnějším se tak například, především v období před Velikonocemi, stává takzvané kopřivové pivo, které je zbarveno dozelena. A jak Jan Šuráň upozorňuje, chemikálií se prý bát nemusíte: „K barvení se používá čistý kopřivový extrakt.“
Mimochodem, česká piva jsou prý obecně mnohem zdravější než třeba ta ve Spojených státech. „Necháváme v pivu vyšší podíl ječného extraktu. A zejména lidem, kteří mají problém se žaludečními vředy, pivo lépe upravuje pH žaludku.“