Certifikát se uděluje vždy na dva roky a po uplynutí této doby si o něj musí výrobci znovu zažádat. Pro výrobce je to motivace dál udržovat vysoký standard.
Extrémní počasí v hlavních oblastech, kde se pěstují chilli papričky, letos narušilo jejich odbyt, zvýšilo ceny a co je nejhorší - papričky ztrácejí pálivost a jsou jemnější.
„Odrůda Carolina Reaper může mít pálivost v rozmezí od 1,2 milionu po 2,5 milionu jednotek. Výrobci často neznají skutečnou pálivost, takže uvádí to, co je v literatuře,“ říká chemik Pavel Diviš.
Chipsy s názvem Hot Chip Challenge se staly předmětem zájmu mládeže, která se natáčí při snaze o jejich konzumaci a videa pak zveřejňuje na sociálních sítích, hlavně na tiktoku.
Pokud vás paprička pálí, rozhodně nepijte vodu. Kapsaicin ale dobře reaguje na tuky. Můžete zkusit studené plnotučné mléko, kousek chleba nebo třeba slaninu.
Nápad prodávat chipsy manažer prodejny nejprve schválil jako dobrý obchodní tah, ale po dvou týdnech změnil názor. „Mladí se přivádějí do stavů, které považuji za nebezpečné,“ řekl.
„V některých případech naměřené hodnoty překročily o více než řád limit stanovený právním předpisem,“ uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.