Familiární hypercholesterolemie – tato dědičná porucha způsobuje špatné ukládání cholesterolu už od dětství. Trápí jednoho člověka ze dvou až tří set, ale většina pacientů diagnostikovaná není.
„Prevence není otázkou jednoho týdne nebo měsíce změny životního stylu. Je to dlouhodobý proces a je potřeba se udržovat v kondici, hýbat se, nepřibírat na váze a samozřejmě nekouřit,“ říká Linhart
Umírněná konzumace vajec prospívá zdraví, ba dokonce snižuje riziko kardiovaskulárních nemocí. Souvisí to s vyšší hladinou konkrétního typu bílkovin, apolipoproteinů.
Lékaři budou u novorozenců zjišťovat hladinu cholesterolu v krvi – chtějí tak odhalit genetickou poruchu, kdy tělo cholesterol hromadí. Pacienti pak mají vysoké riziko infarktu v mladém věku.
Červená rýže je označení pro tradiční čínskou potravinu, dochucovadlo a potravinářské barvivo, které se z vařené rýže vyrábí fermentací za pomoci plísně zvané Monascus purpureus.
Nejvíc Čechů loni zemřelo na nemoci oběhové soustavy. Podlehlo jim asi 49 000 z více než 111 000 úmrtí za celý rok. Zatímco u mužů se podíl nemocí srdce a cév meziročně mírně snížil, u žen vzrostl.
Přibližně každému druhému Čechovi hrozí riziko kardiovaskulárního onemocnění. Téměř polovina české populace má totiž zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi, vyplývá to z celoplošného průzkumu v rámci programu Zdraví národa. Vysoká hladina cholesterolu přitom zvyšuje riziko onemocnění jako je infarkt myokardu nebo cévní mozková příhoda.
Hlídat hladinu cholesterolu v krvi by si měli i mladí lidé. Průměrně jeden člověk z 250 se totiž v Česku rodí s dědičnou chorobou způsobující až třikrát vyšší hladinu cholesterolu, než je běžné. Familiární hypercholesterolémie se projevuje i u mladších lidí, někdy už kolem dvanáctého roku. Nemoc vůbec poprvé připomíná Světový den.