citron

citron v textech na iROZHLASU

O Kanálu a makrele

Brighton| |Dagmar Heřtová |Vaření a jídlo |Gastroglosa Dagmar Heřtové

V Čechách jsme si makrelu oblíbili jako studený pokrm, často jen s chlebem, ale i v salátech a pomazánkách. Je skvělá a její použití je tak rozmanité, že se snad ani nedá vyčerpat.

|Jaroslav Skalický, Simona Bartošová |Ekonomika

Citrony teď stojí i sto korun za kilo. Kvůli špatné úrodě v Jižní Americe

Cena citronů je nejvyšší v historii. Některé obchody prodávají kilogram plodů i za sto korun. Citrony zdražují začátkem září každoročně, protože se na trhu objevují plody dovezené nejen z jižní Afriky, ale převážně z Jižní Ameriky, z Uruguaye a hlavně z Argentiny, která celosvětově dodává 80 procent citronů. Tam úrodu navíc výrazně ovlivnilo špatné počasí.