Španělsko se bude muset zbavit až 400 000 tun citronů. Někteří farmáři viní dovážení plodin ze zahraničí, jiní považují za hlavní příčinu nadměrný růst úrody citrusů.
Bábovka Dolce di Amalfi je skoro bez mouky a kombinuje v sobě jemně nasekané mandle a citronovou kůru. Dezert je to lahodný a vláčný, rozplývá se v ústech.
Nepíšu pod vlivem šedého ledna a února a nemám potřebu vám kazit chuťové požitky, ale napadlo mě při zmínce smrti astronoma, astrologa a alchymisty Tycha Braheho, že s jídlem to nemáme jednoduché.
Sklizeň španělských oliv bude letos o polovinu menší než v loňském roce. Letní měsíce totiž byly příliš suché a horké. Pěstitelé proto už teď odhadují, že ceny oliv i olivového oleje budou růst.
Cena citronů je nejvyšší v historii. Některé obchody prodávají kilogram plodů i za sto korun. Citrony zdražují začátkem září každoročně, protože se na trhu objevují plody dovezené nejen z jižní Afriky, ale převážně z Jižní Ameriky, z Uruguaye a hlavně z Argentiny, která celosvětově dodává 80 procent citronů. Tam úrodu navíc výrazně ovlivnilo špatné počasí.