„Myslím si, že největší odměna vinařům je, pokud pochopíme, že to, co je tvořené u nás, je se zahraničím srovnatelné. Zaplaťme za to,“ komentoval someliér Ivo Dvořák.
Ruka robotického sommeliéra právě dostala objednávku a jede si pro lahev do chladicího boxu. Reportér ji pozoruje společně s Marcelem Souralem, který projekt CyberDog připravuje.
Dobré víno nemusí být moc drahé. Od vín pod 60 korun ale zázrak nečekejte. To říká francouzský sommeliér Jean-Michel Deluc, který v Česku propaguje francouzská vína, ale také ochutnává ta naše. Prý se zlepšují a chutnají mu.
Stovky nejlepších vín z Moravy i Čech ochutnávali sommeliéři v Litoměřicích. Z 829 vzorků jich získalo zlatou medaili 125 a stříbrnou pak 136. Ochutnat to nejlepší a přitom zůstat na nohou byla mnohdy výzva i pro zkušené sommeliéry.
Pít víno umí každý, ale správně ho servírovat, degustovat a ohodnotit už tak snadné není. V posledních letech přibývá řada kurzů o víně a lidí, kteří je absolvují jen pro svou zálibu. Vyznat se ve víně je prostě v módě.
Legenda moravského vinařství Lubomír Glos zahájí dnes večer více než třítýdenní maraton řízených degustací v Táboře. Pátý ročník festivalu vína představí nejen domácí, ale i zahraniční vinaře.