Čím dál víc lidí navštěvuje sommeliérské kurzy. Chtějí umět víno vybrat a servírovat
Pít víno umí každý, ale správně ho servírovat, degustovat a ohodnotit už tak snadné není. V posledních letech přibývá řada kurzů o víně a lidí, kteří je absolvují jen pro svou zálibu. Vyznat se ve víně je prostě v módě.
„Současný trend obliby vína fandí i tomu, že chodí čím dál tím víc lidí ze svého vlastního zájmu, protože blýsknout se před známými správným servisem vína je dneska docela in,“ říká Šárka Nádvorníková z Národního vinařského centra ve Valticích.
V přednáškovém sále centra na zámku ve Valticích sedí asi dvacítka lidí. Na stolech před sebou mají notebooky, skleničky s vínem, vodu a pečivo. Zdaleka mezi nimi nejsou jen budoucí profesionální sommeliéři nebo zaměstnanci vinoték.
Centrum pořádá několik různě zaměřených kurzů o víně. Účastníci Sommeliéra juniora patří spíš mezi začátečníky. Přihlásil se i Slovák Jozef Fábik.
„V první řadě mám víno rád a zadruhé mě zajímají různé výlety s ochutnávkou vín. Chodím u nás na Slovensku na Malokarpatskú vinnú cestu, na Moravě jsem se zatím na takovou akci nedostal, ale doufám, že se to brzy změní,“ těší se Fábik.
Dana Odehnalová z Brna má e-shop s vínem. Znalosti získané na kurzu prý rozhodně uplatní jak v profesionálním, tak v soukromém životě. Ráda degustuje s přáteli a chce mít o víně víc informací.
„Obzvláště se těším na servis červeného vína, protože s dekantací červeného vína nad svíčkou jsem se ještě v restauraci nesetkala,“ popisuje.
Intenzivní kurzy servisu i ochutnávky
Kurz Sommeliér junior je zvláštní i tím, že kombinuje samostudium teorie formou e-learningu a dvoudenní praktickou výuku přímo ve Valticích.
„Tady v zázemí přednáškového sálu připravujeme vzorky, takže studenti mají možnost ochutnat typické zástupce z jednotlivých odrůd, z jednotlivých typů výroby vína. Dáme jim také možnost ochutnat vady a choroby vína, jako třeba přesířené víno, druhák, víno zoxidované, s těkavkami a tak dále. Studenty čeká okolo třiceti vzorků,“ vysvětluje Nádvorníková.
Podle přednášejícího Josefa Balíka z Mendelovy univerzity je stále větší zájem amatérů o víno logický. Chtějí prý vědět, čeho si při pití vína všímat, jaké víno vybrat a chtějí si jeho konzumaci užít.
Podle Nádvorníkové to ale neznamená, že by kurzy pro širokou veřejnost postrádaly odbornost. Servis vína jim předvede několikanásobný vítěz sommeliérských soutěží Libor Nazarčuk. Na konci účastníky čeká závěrečný vědomostní test a zkouška ze servisu vína.