Čím dál víc lidí navštěvuje sommeliérské kurzy. Chtějí umět víno vybrat a servírovat

Pít víno umí každý, ale správně ho servírovat, degustovat a ohodnotit už tak snadné není. V posledních letech přibývá řada kurzů o víně a lidí, kteří je absolvují jen pro svou zálibu. Vyznat se ve víně je prostě v módě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V zámecké konírně a jízdárně ve Valticích na Břeclavsku začal 46. ročník Valtických vinných trhů

V zámecké konírně a jízdárně ve Valticích na Břeclavsku začal 46. ročník Valtických vinných trhů | Zdroj: ČTK

„Současný trend obliby vína fandí i tomu, že chodí čím dál tím víc lidí ze svého vlastního zájmu, protože blýsknout se před známými správným servisem vína je dneska docela in,“ říká Šárka Nádvorníková z Národního vinařského centra ve Valticích.

V přednáškovém sále centra na zámku ve Valticích sedí asi dvacítka lidí. Na stolech před sebou mají notebooky, skleničky s vínem, vodu a pečivo. Zdaleka mezi nimi nejsou jen budoucí profesionální sommeliéři nebo zaměstnanci vinoték.

Centrum pořádá několik různě zaměřených kurzů o víně. Účastníci Sommeliéra juniora patří spíš mezi začátečníky. Přihlásil se i Slovák Jozef Fábik.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak probíhají sommeliérské kurzy ve Valticích, zjistila Vlasta Gajdošíková

„V první řadě mám víno rád a zadruhé mě zajímají různé výlety s ochutnávkou vín. Chodím u nás na Slovensku na Malokarpatskú vinnú cestu, na Moravě jsem se zatím na takovou akci nedostal, ale doufám, že se to brzy změní,“ těší se Fábik.

Dana Odehnalová z Brna má e-shop s vínem. Znalosti získané na kurzu prý rozhodně uplatní jak v profesionálním, tak v soukromém životě. Ráda degustuje s přáteli a chce mít o víně víc informací.

„Obzvláště se těším na servis červeného vína, protože s dekantací červeného vína nad svíčkou jsem se ještě v restauraci nesetkala,“ popisuje.

Intenzivní kurzy servisu i ochutnávky

Kurz Sommeliér junior je zvláštní i tím, že kombinuje samostudium teorie formou e-learningu a dvoudenní praktickou výuku přímo ve Valticích.

„Tady v zázemí přednáškového sálu připravujeme vzorky, takže studenti mají možnost ochutnat typické zástupce z jednotlivých odrůd, z jednotlivých typů výroby vína. Dáme jim také možnost ochutnat vady a choroby vína, jako třeba přesířené víno, druhák, víno zoxidované, s těkavkami a tak dále. Studenty čeká okolo třiceti vzorků,“ vysvětluje Nádvorníková.

Podle přednášejícího Josefa Balíka z Mendelovy univerzity je stále větší zájem amatérů o víno logický. Chtějí prý vědět, čeho si při pití vína všímat, jaké víno vybrat a chtějí si jeho konzumaci užít.

Podle Nádvorníkové to ale neznamená, že by kurzy pro širokou veřejnost postrádaly odbornost. Servis vína jim předvede několikanásobný vítěz sommeliérských soutěží Libor Nazarčuk. Na konci účastníky čeká závěrečný vědomostní test a zkouška ze servisu vína.

Vlasta Gajdošíková, Iva Menšíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme