Kapr je v České republice neodmyslitelným symbolem Štědrého večera. Pro mnoho rodin je smažený kapr s bramborovým salátem tradičním pokrmem a já jsem ráda, že patříme mezi jeho občasné vyznavače.
Bramborový salát s řízkem nebo kaprem bude opět nejčastější štědrovečerní večeří v Česku. Bramborovému salátu holduje 81 procent domácností, 61 procent dotázaných podává řízek a 55 procent kapra.
Bramborový salát není jenom českou a slovenskou výsadou. Je hojně oblíbenou záležitostí jak o svátečních vánočních dnech, tak i v běžném vaření. Teď nastal čas na přemýšlení o štědrovečerní večeři.
„Vycházím z toho, že ryby si odnáší domů ti, co ví, jak s ní manipulovat. Kontrola u občana není možná, a proto doporučujeme, aby se všechno odehrálo ve stánku,“ říká Zbyněk Semerád.
Sádky jsou dočasným bydlištěm kaprů zhruba na měsíc. Sádecký ještě musí kontrolovat, jestli mají dost kyslíku. Protivínští rybáři letos dodají na vánoční trh zhruba 100 metráků ryb.
Ve středečním tisku se dočtete, že na nájemní trh se letos dostaly tisíce nových bytů. Mohl za to i výrazný pokles v oblasti krátkodobého ubytování turistů kvůli koronaviru. Píše to deník E15.
Lidé o vánočních svátcích volají záchranáře častěji kvůli interním potížím. Zejména u starších osamělých lidí to podle ní může být vyvolané i stresem, které pro ně Vánoce znamenají.
Vánoce jsou obdobím, kdy lidé mívají chuť dělat dobré skutky. Přispívají do sbírek, darují jídlo nebo sami chodí pomáhat. Dobrovolníci tak v sobotu obsluhovali při štědrovečerní večeři lidi bez domova v pražském centru Naděje. Na plechové dveře U Bulhara zaklepalo více než 200 lidí.
Klasický český vánoční pokrm, smažený kapr s bramborovým salátem s majonézou, je opravdu velká kalorická bomba. Není ale nutné si ji odpírat, tvrdí Martin Pávek ze společnosti Stop obezitě.
Štědrovečerní večeři v restauraci si dává stále víc Čechů. Shodují se na tom restauratéři, které oslovil Český rozhlas. Rostoucí zájem hlásí podniky hlavně ve větších městech. Podle předvánočního průzkumu Asociace hotelů a restaurací nabízí štědrovečerní menu asi polovina z nich. Hosté si můžou dopřát vánoční exotiku, ve výběru ale nechybí ani klasická ryba, houbový kuba nebo bramborový salát a cukroví.