Jaroslav Tobiška se věnuje kondiční a silové přípravě profesionálních sportovců, Jan Tobiška se jim stará o stravu a spánek. V 21 letech spolupracují s hokejisty z NHL i ligovými fotbalisty.
„Tak před půl rokem se mi na sítích posmívali kvůli váze. A na zeď mi někdo napsal křídou „Pupkáč“. Tak jsem si řek: „Nejvyšší čas zhubnout,“ říká starosta Luciano Fregonese.
Vědci uznávají, že v rozvrhu chybí například čas na přátele. A že udržet si spánek, fyzickou aktivitu a nesedět víc než 6 hodin je na jeden den příliš. Možností je rozvrhnout si aktivity do více dnů.
„Na začátku práce s klientem vždy mapujeme motivaci. Klientům kladu otázky jako ‚Co vám zhubnutí přinese, jak se budete cítit, co se změní ve vašem životě?‘,“ vysvětluje proces výživová poradkyně.
„Prakticky každý kuřák většího množství cigaret rozvine předčasné projevy aterosklerózy, jako infarkt myokardu, mozková příhoda nebo postižení periferních tepen,“ upozorňuje kardiolog Josef Kautzner.
„Téměř tři čtvrtiny obyvatel Česka trpí nadváhou nebo obezitou, kondicí, která je z velké části spojena s nevhodným stravováním. Míra obezity v Česku roste a přesahuje už 19 procent,“ říká doktorka.
Než se dostane kosmetika k zákazníkům, tak projde složitým procesem, kdy její nezávadnost zkoumají toxikologové, říká hodnotitelka bezpečnosti kosmetiky. Zároveň varuje před parfemovanými výrobky.
„Spousta rodičů je hodně vytížená a stravovací návyky jsou špatné v celé rodině. Změny nemůžou být moc velké. Měly by být postupné a udržitelné,“ říká lektorka.
Směnný provoz znamená nepravidelnost a ta ovlivňuje kvalitu spánku. Nekvalitní spánek pak může mít vliv na rozvoj různých chorob. Jmenovat můžeme třeba vysoký tlak, cukrovku a nádory.
„Je to doslova blbost,“ hodnotí nový prezident Svazu vinařů tvrzení Světové zdravotnické organizace, podle nějž je víno stejně škodlivé, jako jiné alkoholické nápoje.
Lékaři budou u novorozenců zjišťovat hladinu cholesterolu v krvi – chtějí tak odhalit genetickou poruchu, kdy tělo cholesterol hromadí. Pacienti pak mají vysoké riziko infarktu v mladém věku.
Kofola je v Česku fakticky synonymem pro tradiční československou značku, která se dokázala z úplného dna zvednout zpátky na vrchol. O její záchranu se zasloužila rodina Samarasova.
Jižní Korea zakáže prodej kávy na školách, vládní kampaň si klade za cíl prosadit zdravější životní styl. Od poloviny září už nebudou prodejní automaty a bufety nabízet kávové výrobky.
Hubnutí a diety. To je u mnoho lidí každoroční evergreen prvních lednových dní. Co je základem pevné vůle a lze si ji úspěšně vypěstovat? Radí psycholožka a odbornice na výživu Erika Matějková.
Malá chuť k jídlu, nedostatečný pitný režim a jednotvárná strava. Více než polovina českých seniorů má špatné stravovací návyky. Pro celkovou kondici je právě dostatečná výživa ve vyšším věku klíčová.
O tom, že lze pořádání vrcholné sportovní akce v Rusku využít i k jiným než ryze politickým účelům, přesvědčují v těchto dnech organizátoři mistrovství světa v plaveckých sportech. Ti totiž v Kazani prezentují sport hlavně jako součást zdravého životního stylu, kterým chtějí nakazit kromě místních i všechny zahraniční návštěvníky.
Dlouhý život nezaručí dieta ani pravidelný sport. Mnohem lepší je nic nepřehánět a místo radikálních změn postupovat po malých krocích. Nejdůležitější je mít dostatek běžného každodenního pohybu, to znamená například nejezdit v práci výtahem, ale chodit po schodech. Vyplývá to z výzkumu s názvem Dlouhověkost bez léků, který provedl pražský IKEM.
Tajemství irisdiagnostiky, účinky rostlinných olejů nebo čajů, novinky ze zdravé výživy a spousty dalších méně známých informací dnes mohou lidé získat v děčínské knihovně. Druhý den tam probíhá festival zdravého životního stylu.
Každé dítě v mateřské i základní škole v Brně bude brzy vědět, že sladkosti ani tučná jídla nejsou zdravá. Učitelky společně s lékaři z Fakultní nemocnice u svaté Anny chtějí vychovávat školáky tak, aby i v dospělosti žili zdravě. Nemocnice a její Mezinárodní centrum klinického výzkumu letos spustí velký projekt prevence srdečních onemocnění - Kardio Vize Brno 2030. Brno by se tak do osmnácti let mělo stát městem, kde i restaurace změní své jídelníčky na zdravou výživu.