Exkluzivní kulinářské zážitky slibuje Grand Restaurant Festival ve 30 českých městech
Prvotřídní pokrmy mohou zájemci ode dneška až do konce února ochutnat na letošním Grand Restaurant Festivalu. Za zvýhodněné ceny degustační menu nabídne osmdesát špičkových podniků z Maurerova výběru Grand Restaurant 2014.
K festivalu se připojily restaurace ve 30 českých a moravských městech. Podle organizátora akce Pavla Maurera je výběr lahůdek skutečně lákavý.
„První téma bylo ‘to jste ještě nejedli‘, kdy předpokládáme, že kuchaři vymyslí nějaké neobvyklé věci. Takže člověk může ochutnat na našem festivalu oslí maso, nebezpečnou jedovatou rybu fugu, medvěda a tak dále,“ přiblížil Maurer.
Například šéfkuchař Tomáš Kalina ve své restauraci připraví bizona.
„Řekli jsme si, že uděláme roštěnou na houbách, to každý jí, ale roštěná je hloupá, tak jsme hledali nějaké špičkové maso, které je jako roštěná. Našli jsme bizona, ochutnali jsme ho a řekli jsme si, že je to výborné maso. Vždycky jsme dělali české houby, teď jsme udělali smrže, a aby to mělo houbovou vůni, dali jsme tam olej z lanýžů. K tomu jsme vymysleli ze schwarzwaldské šunky svítek, zkusili jsme to poprvé, chutnalo nám to, tak jsme ještě přidělali omáčku a takhle to vzniklo,“ popisuje Kalina.
Labužníky svezou speciální Mňam busy
Špičkové restaurace lze navštívit i speciálními Mňam busy, které se vydají na gastronomické výpravy po republice.
Labužníci si už rezervovali zhruba 15 tisíc degustací. Šéfkuchaři se těší, že si jejich jídla ochutnají opravdoví zájemci o gastronomii.
„Jdou vyloženě za gastronomií a zážitkem a druhá věc je, že my si sami kuchaři můžeme udělat nějaké opravdu speciální věci, protože lidi je očekávají. Takže můžeme si sami s tím hrát a to nás baví,“ dodává Tomáš Kalina.