Itálie otevře své první muzeum zmrzliny
Na konci září se slavnostně otevře ve městě Anzola dell' Emilia u Boloni první italské muzeum zmrzliny. Návštěvníci se v něm seznámí s detaily z historie této populární pochoutky, která sahá až do starověku.
V muzeu se také lidé dozvědí, jak se zmrzlina vyráběla dříve a jak se vyrábí dnes. Konzumentům poradil ve Světě o jedné odborník na gastronomii Pavel Maurer.
Jak připomněl, většinu turistů lákají kopce různobarevné zmrzliny za sklem, ale odborníci doporučují spíše zmrzlinárny, které nabízejí produkty skryté pod pokličkami. Neobsahují tolik konzervačních ingrediencí.
„Rada turistům: nenechte se nalákat velkými barevnými homolemi za okny, ale jděte po těch, co jsou schovány pod pokličkou,“ poradil Maurer.
Jak připomněl, Italové umějí vyrobit zmrzlinu takřka všech příchutí, pokud má zmrzlinář u výrobku nápis „čerstvě vyrobeno,“ lze tomu důvěřovat.
Historii zmrzliny bude v muzeu přibližovat na 10 000 fotografií a historických dokumentů, 20 původních strojů na výrobu zmrzliny a různé zmrzlinové recepty.