Cena akcií na evropské i na pražské burze klesá. Prudce je oslabil Trumpův zákaz cestování

Evropské akcie ve čtvrtek prudce oslabují a jejich hlavní index je nejníže za téměř čtyři roky. Velmi výrazně klesají zejména aerolinky. Na pražské burze je situace podobná, od rána akcie pokračují v propadu. Nejvýrazněji ztrácejí hodnotu akcie Kofoly, elektrárenského ČEZ a Komerční banky. Koruna prolomila hranici 26 Kč.

Londýn/Frankfurt/Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obchodník na newyorské burze (ilustrační foto)

Obchodník na newyorské burze (ilustrační foto) | Foto: Brendan McDermid | Zdroj: Reuters

Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek ohlásil 30denní zákaz cestování z Evropy do USA, s výjimkou Británie. Omezení, které má v USA zpomalit šíření nového koronaviru, bude platit od páteční půlnoci. Pod velký tlak se proto dostaly akcie leteckých přepravců, například aerolinek Air France-KLM a Lufthansa.

Prázdná letadla nemusí létat po Evropě, aby nepřišla o místa na letištích. Unie pravidlo pozastavila

Číst článek

Panevropský akciový index STOXX 600 krátce po zahájení obchodování ztrácel 5,7 procenta na 314 bodů. Index DAX burzy ve Frankfurtu nad Mohanem pak poprvé od července 2016 sestoupil pod psychologicky důležitou hranici 10 000 bodů.

Pražská burza

V Praze po zahájení obchodování ztrácel index PX přes pět procent. Jeho hodnota klesla až na 838,55 bodu, což je nejméně od července 2016. Vyplývá to z údajů na webu burzy. Pražská burza tak následuje Evropu, kde dnes akcie rovněž prudce oslabují kvůli zákazu cestování z Evropy do USA. Podle údajů na webu Patria Online oslabuje i česká měna vůči oběma světovým měnám.

Pražská burza po hodině obchodování propad zmírnila na čtyři procenta. Nejvýrazněji ztrácejí hodnotu akcie nápojářské Kofoly, které oslabují o více než sedm procent. Téměř pětiprocentní propad je patrný u akcií elektrárenské společnosti ČEZ, akcie se obchodují už za méně než 400 korun. Více než čtyři procenta odepisují cenné papíry Erste Group Bank, Komerční banky či provozovatele horských středisek TMR. Přes tři procenta ztrácí pojišťovna VIG a Moneta Money Bank.

Česká měna proti středečnímu závěru ztrácí 31 haléřů, v 10.00 se obchodovala za 26,06 Kč/EUR. K dolaru od středy oslabila o 30 haléřů na 23,13 Kč/USD.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme