Česká národní banka za tři čtvrtletí zachytila 1473 padělaných peněz. Oproti loňsku jich ubylo

Česká národní banka (ČNB) za první tři čtvrtletí roku zachytila 1473 padělaných či pozměněných bankovek a mincí. V meziročním srovnání to je o 59 procent méně, loni ke konci září banka odhalila 3608 padělků. Zatímco loni ve sledovaném období tvořily většinu zachycených padělků české bankovky a mince, letos tři pětiny z nich jsou zahraniční platidla, vyplývá ze statistik na internetových stránkách centrální banky.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní tiskárna cenin

Národní banka častěji objevila padělky eur než českých bankovek (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Česká národní banka za devět měsíců letošního roku odhalila 406 padělaných eurových bankovek, 334 dolarových bankovek a 137 eurových mincí. Počet odhalených padělků zahraničních měn se tak meziročně zvýšil o 42 procent.

3:46

Písmo, jazyk nebo pečeť. Padělky středověkých dokumentů se poznají podle detailů, ukazují historici

Číst článek

Padělků korun naopak výrazně ubylo. Národní banka za tři čtvrtletí zachytila 218 padělaných korunových bankovek, zatímco loni jich bylo 1787. Padělaných korunových mincí odhalila centrální banka za tři čtvrtletí 364, meziročně o 825 méně.

V samotném třetím čtvrtletí zachytila banka 347 padělků, proti předchozím dvěma kvartálům jich bylo zhruba o 200 méně. Ubylo především odhalených padělků eurových bankovek i mincí, přesto zahraniční měny mezi zadrženými padělky převažovaly.

Za celý loňský rok národní banka zadržela 4305 padělaných a pozměněných bankovek a mincí, proti roku 2022 více než dvojnásobek. Nejčastěji padělanou bankovkou byla dvoutisícikoruna, následovaly pětitisícikoruny a tisícikoruny. Většina padělků českých bankovek podle banky není dobré kvality, zachycené padělky eur a dolarů jsou kvalitnější.

Padělatelům hrozí v Česku za padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme