Česku a Německu postiženým povodněmi pomůže i Evropská unie

Evropská unie chce v souvislosti s povodněmi pomoct České republice a dalším postiženým státům střední Evropy. Všechny země mohou čerpat finance z Fondu solidarity Evropské unie. Informovala o tom mluvčí Evropské komise. S velkou vodou bojuje také Německo a Rakousko. Polsko a Slovensko zatím zavedly pouze preventivní opatření.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Německý Pasov bojuje se záplavami, město očekává až stoletou vodu

Německý Pasov bojuje se záplavami, město očekává až stoletou vodu | Zdroj: ČTK

Fond solidarity Evropské unie vznikl v roce 2002 po ničivých záplavách, které tehdy postihly střední Evropu, včetně České republiky.

Nyní mají země zasažené povodněmi deset týdnů na to, aby určily rozsah škod a požádaly Evropskou unii o pomoc. Škody musí přesáhnout hranici, která vychází z hrubého domácího produktu jednotlivých zemí. V případě ČR je to 22 miliard korun.

Pomoc ale může Evropská unie poskytnout i v případě, že škody tento limit nepřesáhnou, ale živelní pohroma způsobí velké regionální škody. V obou případech pomoc dosáhne 2,5 procenta zjištěné škody.

Fond solidarity není určen na rychlou pomoc, ale na uhrazení části škod. K okamžitému použití už česká vláda schválila 300 milionů korun. Tato suma by měla pomoct obcím a městům řešit aktuální povodňovou situaci.

O peníze na řešení bezprostředních problémů mohou obce žádat prostřednictvím ministerstva financí.

Vláda je podle premiéra Petra Nečase připravena uvolnit i další peníze, do pár dnů například až 1,3 miliardy korun ze Státního fondu dopravní infrastruktury na opravy silnic a železničních tratí.


Šanci získat pomoc mají i jednotliví občané

Osoby postižené povodní mohou dostat dávku pomoci v hmotné nouzi. Žádat o ni mohou ode dneška na úřadech práce.

Mimořádná okamžitá pomoc se poskytuje osobám, které se ocitnou v situacích, které je nutno bezodkladně řešit, jednou z nich je právě živelní pohroma.

Dávku je možné poskytnout až do výše 15násobku částky životního minima jednotlivce, tj. až do výše zhruba 51 tisíc Kč. Přihlíží se přitom nejen ke vzniklé škodě, ale i k majetkovým poměrům žadatele.

Bližší informaci o dávce je možné získat na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Mapa povodňového nebezpečí v Evropě | Foto: ČTK

POVODNĚ ONLINE: Stoupají dolní toky, hasiči evakuovali na 3000 lidí, doprava kolabuje

Číst článek

Jaroslav Skalický, Pavlína Nečásková, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme