Cukru bude letos i přes menší výnos dost, zdražit by neměl
Řepná kampaň je zhruba v polovině. Podle vedení cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku bude z letošní sklizně cukru dost, i když byl menší výnos. Jeho cena by tak růst neměla.
Cukrovar v Českém Meziříčí denně zpracuje 7 a půl tisíce tun cukrové řepy. Té je letos méně kvůli špatnému počasí, potvrzuje ředitel Josef Světlík:
„Plánovali jsme o něco víc než v loňském roce, protože osevní plochy se nám zvedly. Nicméně vegetace v letošním roce byla poznamenaná tím, že na jaře byla vystavena silným dešťům, a v létě to sucho ji taky nepřidalo,“ zmiňuje důvody menších výnosů cukrovky.
V cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku natáčela reportérka Kristýna Štanderová
Přesto cukrovar letošní plán zřejmě splní. Důležitá pro výrobu cukru je také cukernatost řepy. Tu určuje srdce cukrovaru, laboratoř:
„Pravděpodobně to vypadá, že cukernatost bude větší, bude se zhruba pohybovat okolo 18 procent. Takže cukru vyrobíme asi tolik, kolik jsme plánovali. Možná o něco méně, ale to se teprve ukáže, až bude cukrovka sklizená,“ doplňuje Josef Světlík.
Podle ředitele cukrovaru nehrozí, že by cukru bylo málo. Ani zdražovat se podle jeho odhadu nebude. A když, tak jen minimálně.