Cukru bude letos i přes menší výnos dost, zdražit by neměl

Řepná kampaň je zhruba v polovině. Podle vedení cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku bude z letošní sklizně cukru dost, i když byl menší výnos. Jeho cena by tak růst neměla.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Cukrová řepa v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku

Cukrová řepa v cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku | Zdroj: ČTK

Cukrovar v Českém Meziříčí denně zpracuje 7 a půl tisíce tun cukrové řepy. Té je letos méně kvůli špatnému počasí, potvrzuje ředitel Josef Světlík:

„Plánovali jsme o něco víc než v loňském roce, protože osevní plochy se nám zvedly. Nicméně vegetace v letošním roce byla poznamenaná tím, že na jaře byla vystavena silným dešťům, a v létě to sucho ji taky nepřidalo,“ zmiňuje důvody menších výnosů cukrovky.

Přehrát

00:00 / 00:00

V cukrovaru v Českém Meziříčí na Rychnovsku natáčela reportérka Kristýna Štanderová

Přesto cukrovar letošní plán zřejmě splní. Důležitá pro výrobu cukru je také cukernatost řepy. Tu určuje srdce cukrovaru, laboratoř:

„Pravděpodobně to vypadá, že cukernatost bude větší, bude se zhruba pohybovat okolo 18 procent. Takže cukru vyrobíme asi tolik, kolik jsme plánovali. Možná o něco méně, ale to se teprve ukáže, až bude cukrovka sklizená,“ doplňuje Josef Světlík.

Podle ředitele cukrovaru nehrozí, že by cukru bylo málo. Ani zdražovat se podle jeho odhadu nebude. A když, tak jen minimálně.

Kristýna Štanderová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme