Začal klíčový soud v kauze Dieselgate. Investoři a akcionáři žádají od Volkswagenu 230 miliard korun

V německém Braunschweigu začal klíčový soud v kauze Dieselgate. Investoři a akcionáři požadují po automobilce Volkswagen odškodnění v přepočtu přes 230 miliard korun. Tvrdí, že společnost o manipulacích s emisemi informovala příliš pozdě. Automobilka se hájí tím, že o podvodech nevědělo ani vedení firmy.

Braunschweig Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vozy značky Volkswagen

Vozy značky Volkswagen | Zdroj: Reuters

„Automobilka Volkswagen měla sdělit důležité informace investorům a investičním trhům. Měli o tom dát vědět nejpozději v červnu 2008. Volkswagen to ale neudělal,“ zdůraznil advokát investiční společnosti Deka Investment Andreas Tilp.

Automobilky začnou povinně montovat filtry pevných částic i do benzinových aut. Změna se projeví od září

Číst článek

Firma požaduje odškodnění za ztráty způsobené emisním skandálem. Podobný požadavek vzneslo i dalších asi 1700 akcionářů.

Ti tvrdí, že Volkswagen o manipulacích s emisemi informoval příliš pozdě, a proto od roku 2009 nakupovali akcie společnosti za příliš vysokou cenu.

„Základní otázka je podle nás, jestli Volkswagen informoval akcionáře a investory. Jsme přesvědčeni, že to tak bylo,“ hájí automobilku advokát Volkswagenu Markus Pfueller.

Soud zatím počítá s projednáváním do prosince, proces ale zřejmě potrvá ještě déle.

Martin Balucha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme