Krakov, Si-an, Ejlat. Na pražském letišti působí o pět aerolinek víc než před rokem, těží z toho cestující

Pražské letiště nabízí rekordní počet pravidelných linek. V zimní sezoně lidé můžou vycestovat celkem do 112 destinací. Od neděle totiž platí nový letový řád. Novinkou jsou například pravidelná spojení do čínského města Si-an, izraelského Ejlatu nebo třeba polského Krakova.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Václava Havla Praha

Letiště Václava Havla Praha | Foto: Letiště Václava Havla Praha

Letos slaví pražské letiště přesně 80 let. Zatímco během prvního roku provozu prošlo jeho branami jen asi 13 tisíc cestujících, v letošním roce se podle mluvčí letiště Mariky Janouškové očekává až patnáct milionů lidí.

Na pražském letišti bude přistávat už jedenáctá dálková linka. Česko spojí s Katarem

Číst článek

„Zájem plyne z toho, že je poměrně široká a pořád rozšiřující se nabídka leteckých společností a jejich linek, které jsou z Prahy spojené přímou linkou,“ řekla Radiožurnálu Janoušková.

U odbavovací přepážky na Letišti Václava Havla stojí i pan Antonín. Do Prahy to má dál než na jiná letiště, místo odletu si vybral hlavně kvůli ceně letenky. „Letíme do Mexika přes Amsterdam. My jsme z Moravy, takže létáme hlavně z Vídně. Teď je třeba zrovna důvod, proč letíme z Prahy, že odsud jsou levnější letenky než z Vídně,“ vysvětlil pan Antonín.

O 20 procent méně

Potvrzují to i prodejci letenek. Podle nich se teď projevuje konkurenční boj aerolinek. Oproti loňské zimě jich z Prahy létá o dalších pět víc. Díky tomu můžou lidé výrazně ušetřit na nákupu.

„Jako příklad bych uvedl thajskou destinaci Phuket, kde loni průměrná letenka stála okolo 17 600 korun a letos je to 14 885 korun,“ vysvětluje marketingový ředitel portálu Letuška.cz Jan Marek.

Z Prahy od letoška nově létá například Qatar Airways. Podle žebříčku společnosti Skytrax patří k nejlepším leteckým aerolinkám světa. I to se na prodejích letenek výrazně projevilo.

„Češi nejčastěji v zimě létají do Thajska. Vlivem nástupu nového dopravce na český trh - společnosti Qatar Airways - prodáváme letenek do Bangkoku více. V době nástupu dopravce na trh cena poklesla o více než 20 procent,“ potvrzuje Věra Janičinová ze společnosti Student Agency.

Z Prahy tak lidé můžou létat celkem do 41 zemí světa. Letiště proto myslí i na komfort cestujících. Přibudou například přepážky nebo se zvětší prostor pro cestující. A chystají se i další novinky - jako je například služba bezpečnostních asistentů. 

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme