Květnová inflace byla mírně nad očekáváním ČNB. Ceny potravin klesaly pomaleji, než se čekalo

Květnová meziroční inflace 2,6 procenta byla o 0,1 procentního bodu vyšší, než očekávala jarní prognóza České národní banky (ČNB). Důvodem bylo především to, že potraviny nezlevnily tak, jak centrální banka očekávala. Naopak jádrová inflace, kterou může ČNB nejlépe ovlivnit, byla pod úrovní prognózy. Po zbytek roku se očekává inflace na dohled dvouprocentního cíle, uvedl v úterý v komentáři k inflačnímu vývoji ředitel měnové sekce ČNB Petr Král.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ilustrační foto

ilustrační foto | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Ceny potravin se dostaly po předchozím jednorázovém zvýšení do opětovného mírného poklesu v důsledku zlevňování světových agrárních komodit i domácí zemědělské výroby,“ uvedl Král. Ceny potravin, nápojů a tabáku se meziročně snížily o 0,1 procenta, zatímco ČNB čekala jejich pokles o jedno procento. V dubnu potraviny meziročně o jedno procento zdražily.

Osm základních potravin je teď levnějších než v lednu. Supermarkety využívají ‚cenové následování‘

Číst článek

Jádrová inflace, která zahrnuje výrobky a služby nepodléhající regulaci ani výrazným cenovým výkyvům, v květnu zvolnila na 2,5 procenta z dubnových 2,6 procenta. ČNB ji přitom v květnu očekávala na 2,7 procenta. „V pokračujícím odeznívání jádrové inflace, které trvá již druhým rokem, se projevuje nejen nízký růst cen zahraničních vstupů, ale také předchozí déletrvající útlum domácí poptávky ovlivněný i přísnou měnovou politikou ČNB. Dochází přitom k poklesu ziskových přirážek výrobců, prodejců a poskytovatelů služeb k jejich nákladům. S přispěním toho došlo v květnu k zastavení růstu cen zboží. Naopak tempo růstu cen služeb nepatrně zrychlilo, a nadále se tak nachází na zvýšené úrovni,“ uvedl Král.

Neočekávaná inflace by měla začít klesat během léta. Změny cen v obchodech nejsou výrazné, říká ekonom

Číst článek

Nižší než očekávaný byl růst cen pohonných hmot. Zatímco ČNB předpokládala 14,3 procenta, ve skutečnosti zdražily o 9,8 procenta. Král upozornil, že proti předchozímu měsíci pohonné hmoty zlevnily díky poklesu cen ropy na světových trzích a díky posílení koruny.

„Meziroční růst regulovaných cen v květnu dle očekávání lehce zpomalil, což souviselo se zlevňováním energií spojených s bydlením,“ uvedl Král. Regulované ceny se v květnu meziročně zvýšily o 5,9 procenta, v dubnu byl jejich meziroční růst 6,3 procenta.

„Květnová meziroční inflace byla prakticky ve shodě s jarní prognózou ČNB. Podle ní se inflace bude v průběhu celého letošního roku pohybovat na dohled dvouprocentního cíle,“ uzavřel Král.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme