Dovolená 2018: méně last minute zájezdů, zdražení v Chorvatsku a daň za postel v Řecku

Na letní dovolenou letos odjede zhruba čtyři a půl milionu lidí. Odhaduje to alespoň Asociace cestovních kanceláří. Podle ní je zájem o organizované zájezdy větší než loni. Část z nich prodaly cestovky už na jaře - i to je důvod, proč bude nabídka last minute zájezdů přes léto menší. Na některých místech si navíc turisté připlatí - třeba Řecko zavedlo pobytovou taxu, ve Španělsku zase většina hoteliérů zdražila.

Doporučujeme Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chorvatský Split

Chorvatský Split | Foto: Lemgo/D | Zdroj: Pixabay

Psal se rok 1955. Ve vysílání Československé televize tehdy zazněla reportáž o rekreacích ROH. Právě ty byly často jedinou variantou, jak trávit letní dovolenou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Last minute zájezdů bude letos méně. Více si poslechněte v reportáži Zuzany Švejdové.

„V rodinném stanu pro dva je to útulné jako v pokojíčku. Kdykoliv jen trochu vysvitlo sluníčko, nikdo neodolal vlnám velkého rybníka. A tak nakonec ti ze zámku, i ze stanového tábora byli se svou dovolenou v Žinkovech velmi spokojeni,“ zaznělo v reportáži Československé televize.

Budíček a hromadnou rozcvičku z doby odborářských rekreací si lidé připomínají i dnes. V rámci retro pobytu je nabízí česká cestovní kancelář z Bruntálu. A podobných tematických zájezdů přibývá. Cestovatelé můžou vybírat například z meditačních dovolených u moře, psích zájezdů nebo také zámeckých pobytů v Čechách.

Nedostupné ubytování v Česku

Právě zájem o cesty po Česku mezi lidmi v posledních letech roste. Kapacita ubytování je ale přes léto podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže často nedostatečná.

Jak platit na dovolené? Většina Čechů neví, jaké poplatky si banky v zahraničí účtují

Číst článek

„Pokud byste si chtěli sehnat čtyřhvězdičkové ubytování v jakýchkoliv lokalitách, které jsou turisticky vytížené, v podstatě nemáte šanci. O víkendech už vůbec. I kempy a chatové osady jsou vyprodány dlouho dopředu. Většina lidí si tyhle záležitosti řeší i rok dopředu,“ řekl Papež Radiožurnálu.

S předstihem lidé řešili i nákup zahraničních dovolených. I to je důvod, proč je nabídka last minute zájezdů o něco menší než loni.

„V některých nejoblíbenějších destinacích a v těch nejžádanějších termínech je už třeba počítat s určitými ústupky. A to zejména v poloze toho ubytovacího zařízení, které už může být třeba vzdálenější od moře, popřípadě i v kvalitě. Problém by mohly mít zejména početnější skupiny nebo rodiny s dětmi, pro které už by nemusely být k dispozici rodinné pokoje,“ popsala mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur Tereza Picková.

Top 5 destinací

Češi i letos zůstávají věrní Chorvatsku, Itálii nebo Slovensku. Top 5 nejoblíbenějších zemí pak doplňuje Rakousko a Řecko. Jenže třeba právě v Řecku si lidé letos připlatí. Tamní hoteliéři nově vybírají pobytovou taxu. Částka je odstupňovaná podle kvality hotelu od půl do čtyř eur za pokoj a noc.

„V Řecku zavedli takzvanou daň z postele nebo z lůžka, což musí klienti zaplatit na místě. V Chorvatsku zvedli DPH, to znamená, že některé věci na místě zdražily. V některých zemích zavedli zase jiné místní daně, které zvyšují ceny hotelů například o 5-7 procent,“ vysvětluje Jan Papež.

1:32

Dostali jste se na dovolené v Chorvatsku do potíží? Zavolejte českému konzulovi

Číst článek

Ve většině destinací přesto Češi ušetří. A to hlavně díky loňskému ukončení intervencí centrální bankou. Od té doby totiž koruna zpevnila. A to jak vůči euru, tak i k dolaru.

Levněji než v Česku je například v Bulharsku, Turecku nebo také v Maďarsku. Právě tam si domácí turisté za stejný obnos peněz nakoupí víc zboží než doma. Třeba v Bulharsku má česká tisícikoruna hodnotu bezmála patnácti set korun.

Podle průzkumu společnosti Rondo Data se útraty Čechů za dovolenou šplhají i do desítek tisíc korun na osobu. „Třetina lidí se letos chystá utratit za dovolenou do pěti tisíc korun na osobu, dalších 30 procent pak 5 až 10 000 korun. Osm procent lidí utratí za dovolenou více než 30 tisíc korun na osobu,“ potvrzuje analytik výzkumné společnosti Jaroslav Šimek.

Z průzkumu navíc vyplývá, že nejvíc lidí - konkrétně skoro polovina respondentů - vyčerpá během letních prázdnin dva týdny dovolené. Ještě o týden déle se chystá strávit odpočinkem téměř každý šestý. A podobný počet je i těch, kteří plánují jen týden volna. 

Zuzana Švejdová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme