Maloobchodní tržby v červenci opět zrychlily, meziroční růst dosáhl 4,5 procenta

Maloobchodní tržby v Česku v červenci dál zrychlily růst. Stouply meziročně o 4,5 procenta po revidovaném růstu o 3,7 procenta v červnu. Zvýšily se tak poosmé po sobě, vzhůru šel prodej nepotravinářského zboží, potravin i pohonných hmot. Proti červnu tržby obchodníků bez započtení prodejů a oprav motorových vozidel vzrostly o 0,7 procenta.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchod, ilustrační foto

Meziroční tržby stouply nejvýraznějí internetovým a zásilkovým obchodům (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

„Největší podíl na meziročním růstu maloobchodních tržeb měl prodej prostřednictvím internetu a prodej v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky obchodu, dopravy a služeb Českého statistického úřadu Jana Gotvaldová na základě údajů, které ve čtvrtek zveřejnili.

Tržby maloobchodu v Česku rostou již sedmý měsíc v řadě. V červnu zrychlily na 4,4 procenta

Číst článek

Tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily v červenci meziročně o 5,9 procenta, za potraviny o čtyři procenta a za pohonné hmoty o 0,6 procenta.

Internetovým a zásilkovým obchodům v červenci stouply tržby meziročně o 17,2 procenta. Nespecializované prodejny s převahou nepotravinářského zboží utržily o 14,3 procenta víc. Nespecializovaným obchodům s převahou potravin se tržby zvýšily o 4,8 procenta, potravinářským prodejnám naopak klesly o 3,1 procenta.

Obchodům s farmaceutickým a zdravotnickým zbožím tržby v červenci meziročně vzrostly o 9,6 procenta, s počítačovým a komunikačním zařízením o 0,3 procenta a s výrobky pro domácnost o 0,2 procenta. Méně utržily prodejny s oděvy a obuví o 1,9 procenta a s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci o půl procenta.

Proti červnu se tržby v maloobchodě kromě motorových vozidel v červenci zvýšily o 0,7 procenta. Za potraviny utržili obchodníci o 1,3 procenta víc a za nepotravinářské zboží o 0,4 procenta víc. Meziměsíčně se snížily tržby za pohonné hmoty o 0,1 procenta.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel meziměsíčně klesly o 0,8 procenta. Meziročně se snížily o 2,1 procenta. Za motorová vozidla včetně náhradních dílů lidé a firmy zaplatili meziročně o 3,3 procenta méně, tržby za opravy aut naopak vzrostly o 2,6 procenta.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme