Mění Kaczyński mediální trh? PKN Orlen chce od Němců koupit vydavatelství polských deníků

Největší polská petrochemická společnost PKN Orlen jedná s německým podnikem Verlagsgruppe Passau (VGP) o koupi vydavatelství Polska Press. To vlastní 20 z 24 polských regionálních deníků. Informoval o tom týdeník The Economist.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jarosław Kaczyński po zveřejnění výsledků parlamentních voleb v Polsku

Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost Kaczyński v červenci uvedl, že se Varšava bude snažit omezit působnost médií v cizím vlastnictví | Foto: Kacper Pempel | Zdroj: Reuters

Polský stát drží v PKN Orlen podíl 27,52 procent. Předseda polské vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński v červenci uvedl, že se Varšava bude snažit vytvořit pravidla, která by v zemi omezila působnost médií v cizím vlastnictví.

Polsko udělilo Gazpromu rekordní pokutu za stavbu plynovodu. Platit budou i další společnosti

Číst článek

Třebaže náklad většiny z dvou desítek dotčených deníků je nízký, pro vládní stranu jsou důležité, protože jejich čtenáři pochází z katolického venkova, který utváří jádro elektorátu Pis, napsal The Economist.

Britský list ve spojení s plánovanou transakcí připomíná červencové vystoupení Kaczyńského, krátce po znovuzvolení prezidenta Andrzeje Dudy.

Šéf PiS tehdy uvedl, že zahraniční investoři by měli vlastnit maximálně 30 procent polských médií. Chce též omezit počet médií, která může vlastnit jedna skupina.

Součástí polské skupiny PKN Orlen je od roku 2005 i český petrochemický holding Unipetrol.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme