Světovou obchodní organizaci poprvé povede žena. Ředitelkou se stává Nigerijka Okonjová-Iwealová

Novou generální ředitelkou Světové obchodní organizace (WTO) byla dnes zvolena bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová. Stane se tak první ženou v čele této mezinárodní organizace. „Je to historický okamžik,“ uvedla WTO. Nově jmenovaná šéfka WTO označila za svou prioritu spolupráci členských zemí na řešení ekonomických a zdravotních dopadů pandemie.

Ženeva Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová se stane první ženou v čele Světové obchodní organizace

Bývalá nigerijská ministryně financí Ngozi Okonjová-Iwealová se stane první ženou v čele Světové obchodní organizace | Foto: Emma Farge | Zdroj: Reuters

Šestašedesátiletá Okonjová-Iwealová se funkce ujme začátkem března. Předchozí generální ředitel WTO Robert Azevedo na konci loňského srpna odstoupil z rodinných důvodů.

Šéf Světové obchodní organizace předčasně končí ve funkci. Azevedo to označil za rodinné rozhodnutí

Číst článek

„Jsem poctěna, že mě členové WTO vybrali za generální ředitelku WTO,“ uvedla. „Silná WTO je klíčová, pokud máme dosáhnout plného a rychlého zotavení z ničivých dopadů pandemie covidu-19,“ dodala.

Jmenování Okonjové-Iwealové tento měsíc podpořila administrativa nového amerického prezidenta Joea Bidena, zatímco vláda předchozího prezidenta Donalda Trumpa se k němu stavěla negativně. Trumpova administrativa podporovala kandidaturu jihokorejské ministryně obchodu Ju Mjong-hi, která ale začátkem měsíce z boje o post šéfky WTO odstoupila.

Světová obchodní organizace na svém twitteru vyzdvihla i to, že Okonjová-Iwealová se stává i první obyvatelkou země afrického kontinentu, která se dostává do čela WTO. 

Nigerijskou ministryní financí byla Okonjová-Iwealová v letech 2003 až 2006 a pak 2011 až 2015. V roce 2006 krátce stála i v čele ministerstva zahraničí. Má za sebou 25letou praxi ve Světové bance, kde působila i jako výkonná ředitelka.

Barbora Novotná, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme