Další Barbenheimer? Wicked s druhým Gladiátorem na vlnu z minulého roku spíše nenaskočí

Čeká letos filmový svět Barbenheimer 2.0? Vzhledem k loňskému úspěchu Barbie a Oppenheimera, dvou tematicky i žánrově zcela odlišných filmů, není překvapivé, že na tento fenomén budou chtít filmová studia navázat.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Premiérový víkend Barbie a Oppenheimera boural rekordy

Vzhledem k loňskému úspěchu Barbie a Oppenheimera není překvapivé, že na tento fenomén budou chtít filmová studia navázat (ilustrační foto) | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Pokračování Gladiátora a muzikál Wicked k tomu evidentně vybízí. Může se ale vůbec taková kulturní událost opakovat? Co totiž v minulém roce nečekanou souhrou okolností fungovalo, by letos mohlo být vnímáno spíše jako kalkul, který už ztrácí onu pomyslnou jiskru.

Oba filmy byly zástupci žánrů v podstatě na opačných stranách spektra. Prvek něčeho, čemu se říká kontraprogramování, oslovil širší publikum tím, že dvojice filmů nabízela přímý kontrast, píše web LADbible.

Nejlepším filmem roku je atomový epos Oppenheimer. Divácká srdce ale patří Kenovi

Číst článek

Díky takové odlišnosti se Barbenheimer stal kulturní událostí loňského léta. Na sociálních sítích lidé komentovali, který z filmů v rámci filmového maratonu vidět dřív, a ne to, který je „lepší“. Ač se to tak na začátku nemuselo zdát, mezi Barbie a Oppenheimerem chyběla přímá rivalita.

Christopher Nolan přešel od svého dlouholetého studia Warner Bros ke společnosti Universal Pictures. „Nové“ studio naplánovalo Oppenheimera na typický Nolanův týden v polovině července a Warner nakonec ve stejný den vypustil Barbie Grety Gerwig.

Barbenheimer tak nakonec byl výsledkem drobných hollywoodských bojů, a právě toto kouzlo nechtěného zřejmě dělá z loňského fenoménu neopakovatelnou událost.

Už jen v tomto ohledu se letošní sjednocené premiéry Gladiátora II a Wicked zásadně liší. Filmy přijdou do kin 22. listopadu. Původní datum uvedení Wicked přitom bylo stanoveno na 27. listopadu, premiéra muzikálu se ale ve finále sladí se Scottovým pokračováním historického velkofilmu.

Primárně změna nastala proto, aby se předešlo konkurenci s Moanou 2. Zároveň Universal a Paramount Pictures doufají, že se využije osvědčeného úspěchu Barbenheimera.

Nejlepší filmy roku 2023, co jsme v kinech (ne)viděli: duchové, pády z okna a mikrodávka Andersona

Číst článek

Podle serveru Rolling Stone ale tato ambice už nyní v lecčem skřípe. Vezměme v potaz samotné propojení názvů Gladiator a Wicked. Společně totiž tvoří krkolomné složeniny, které nepůsobí tak uhlazeně a spontánně jako Barbenheimer.

„V nouzi to jistě zvládnou oba, ale jejich souzvuky jsou tvrdé a ostré, postrádají měkký, potrhlý elán Barbenheimera. Dalšími možnostmi jsou Gladiated (což je prostě hloupé a účinně to nenaznačuje účast Wicked) a Wadiator (což zní, jako když batole řekne „radiátor“),“ píše Jon Blistein z amerického Rolling Stone.

Barbenheimer navíc naplnil očekávání i co do kritických a diváckých hodnocení. Muzikál Wicked se zpěvačkou Arianou Grande v hlavní roli ale nezdvihá lidi s různým vkusem ze židle tolik jako Barbie s Margot Robbie a Ryanem Goslingem.

Někteří fanoušci prvního Gladiátora s Russellem Crowem a Joaquinem Phoenixem se zase shodují, že pokračování tohoto historického megahitu nebylo třeba a stane se tak trochu koulí na noze svého předchůdce.

Anna Beljo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme