Černobílé minipříběhy s jednou osobností z Varů. Režisér Zachariáš dal tvář typickým znělkám festivalu

Ta první měla devatenáct sekund, současné i tři minuty. Ke karlovarskému filmovému festivalu neodmyslitelně patří i jeho znělky – originální minipříběhy s významnými osobnostmi české i světové kinematografie. V druhém díle seriálu, který připomíná 30 let Jiřího Bartošky v čele festivalu, se vracíme do roku 1994.

Seriál Karlovy Vary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Zachariáš a Martin Krejčí na 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (archivní foto z roku 2019)

Ivan Zachariáš a Martin Krejčí na 54. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary (archivní foto z roku 2019) | Foto: Dan Materna | Zdroj: MAFRA / Profimedia

Nejprve jeden člověk a za ním celý dav, ti všichni koulejí krabice s filmem do Karlových Varů. Tak vypadá vůbec nejstarší znělka karlovarského festivalu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si druhý díl seriálu k 58. ročníku Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary

V roce 1994, kdy převzali otěže Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou, ji natočil filmař Pavel Koucký, jak je jeho zvykem – animovaně.

O tři roky později natočil svou znělku režisér Jan Svěrák. „Tehdy každý rok dělal znělku jiný režisér. V tom roce 1997 oslovil Jiří Bartoška mě, asi proto, že jsem dělal toho Kolju těsně předtím, takže jsem pro ně byl perspektivní režisér. A bylo to celé velice elegantní a moc mě to bavilo,“ popisuje Svěrák.

Ve znělce diváci pozorují dívku ležící v posteli a jejího vraha. Střídavě ale kamera zabírá ptáčka a kočku, kterým se společně podaří vraždě zabránit. Černobílá znělka odkazuje na mistra děsu Alfreda Hitchcocka.

Před 30 lety převzal karlovarský festival Jiří Bartoška. Podařilo se mu znovu nastartovat filmový svátek

Číst článek

V následujících letech se pod znělky podepsali ještě například David Ondříček a Petr Zelenka.

Novou éru znělek zahájili v roce 2008 Martin Krejčí a Ivan Zachariáš. Tehdy natočili dokonce čtyři. „Oslovili jsme Věru Chytilovou, Miloše Formana, Danny DeVita a Harvey Keitela,“ říká Zachariáš. S režisérkou Věrou Chytilovou se Zachariáš na znělce dohodl při venčení psů, byli totiž sousedé.

Koncept je vybrat hvězdu, která na festivalu už byla. „Vždycky se poprosí někdo, kdo tam byl a líbilo se mu tam. Nabízí to větší šanci, že bude souhlasit, protože k tomu festivalu má nějaký vztah,“ míní Zachariáš.

V kolekci černobílých minimalistických znělek si hlavní role v následujících letech zahráli třeba John Malkovich, Jiří Menzel, Zdeněk Svěrák nebo Josef Somr. Právě znělka s Josefem Somrem je pro Zachariáše nejsrdečnější.

Jedná se o srandovní hříčku, kde Jiří Bartoška s Evou Zaoralovou volají Josefu Somrovi, že mu chtějí dát cenu, a jemu nefunguje dobře telefon a myslí si, že mu volají podvodníci s prodejem hrnců.

V loňské znělce si zase hlavní roli zahrál Johny Depp a tvůrci ji zvládli natočit za pouhé dvě a půl hodiny. Ta letošní ale vznikala ještě kratší dobu. „Letos bude znělka s Beniciem del Torem a máme rekord, že jsme to natočili za méně než dvě hodiny, asi za hodinu a 55 minut,“ vypráví Zachariáš.

Poslechněte si druhý díl seriálu ke karlovarskému filmovému festivalu nahoře v audionahrávce.

Radiožurnál připravil speciální festivalový podcast Vývar. Od soboty až do konce festivalu bude vycházet každý den.

Tomáš Maleček, epo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme