Film o Neilu Armstrongovi čelí kritice. Floridský senátor jej označil za málo vlastenecký

Film První člověk, v němž oscarový režisér Damien Chazelle zpracoval příběh astronauta Neila Armstronga a mise Apollo 11, se stal krátce po uvedení na benátském festivalu terčem kritiky. Důvodem je skutečnost, že se ve snímku neobjeví scéna, ve které by Ryan Gosling v roli Armstronga umisťoval na povrch Měsíce americkou vlajku. Například podle bývalého prezidentského kandidáta a amerického senátora Marka Rubia je to „naprosté šílenství“.

Los Angeles Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Film režiséra Chazella, který získal loni cenu americké filmové akademie Oscar za muzikál La La Land, se ve středu postaral o úvod festivalu v Benátkách. Ve Spojených státech jej diváci v kině uvidí poprvé až 12. října.

Srpnový filmový přehled: americký Žižka, Oscar pro populární film i nadvláda komedií v kinech

Číst článek

Už nyní se stal ale film terčem kritiky kvůli údajnému nedostatku vlastenectví. Proti způsobu zpracování Armstrongova příběhu se postavil například senátor za stát Florida a někdejší konkurent Donalda Trumpa v boji o republikánskou nominaci do boje o Bílý dům Marco Rubio.

„Tohle je naprosté šílenství. A medvědí služba v době, kdy naši lidé potřebují připomenout, čeho můžeme dosáhnout, když spolupracujeme,“ napsal Rubio na twitteru v reakci na informaci, že se slavná scéna s vlajkou ve filmu neobjeví.

„Americký lid zaplatil za tu misi (Apollo 11), na raketách postavených Američany, s americkou technologií a nesoucích americké astronauty. Nebyla to mise OSN,“ dodal pobouřený senátor.

Nejslavnější sportovní filmy: někteří lidi nevěří, že Rivalové byli kamarádi

Číst článek

Na stranu tvůrců filmu První člověk se ve společném prohlášení s autorem knižní předlohy Jamesem Hansenem postavili synové prvního člověka na Měsíci. Podle Ricka a Marka Armstrongových je film o jejich otci a Apollu 11 univerzálním příběhem, který v žádném případě není „protiamerický“, ba naopak.

Také Chazelle se tváří v tvář kritice rozhodl obhájit své rozhodnutí nezařadit do filmu scénu se vztyčením americké vlajky na Měsíci.

„Na otázku, zda šlo o projev politického názoru, odpovídám, že nikoliv. Mým cílem v tomto filmu bylo sdílet s diváky neviděné, neznámé aspekty americké mise na Měsíc, obzvlášť osobní ságu Neila Armstronga a to, co si mohl myslet a co mohl cítit během těch slavných hodin,“ uvedl režisér v prohlášení.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme