Eurovizi vyhrál poprvé v historii Portugalec. Zazpíval baladu v rodné řeči

Portugalský hudebník Salvador Sobral je vítězem letošního ročníku Eurovize. Mezinárodní hudební soutěž hostil Kyjev. Portugalsko tak od Ukrajiny převezme pořadatelskou štafetu. Sobral jako jeden z mála finalistů zpíval ve své mateřštině.

Kyjev Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Portugalský soutěžící Salvador Sobral vystoupil s písní „Amar Pelos Dois“

Portugalský soutěžící Salvador Sobral vystoupil s písní „Amar Pelos Dois“ | Zdroj: Reuters

Nejvíce bodů od národních porot i hlasů diváků získala balada Amar Pelos Dois, tedy "Milovat za nás za oba". Napsala ji Sobralova sestra. Oba sourozenci ji na závěr večera zazpívali společně jako duet. Salvador Sobral svou výhru popsal jako vítězství hudby, která má obsah, ve světě jednorázové hudby jen pro efekt.

Další příčky obsadili soutěžící z východní Evropy, když na druhém místě skončil zpěvák z Bulharska a třetí se umístilo Moldavsko.

Eurovizi v pořadatelském Kyjevě poznamenal spor s Ruskem. Ukrajina na své území nepustila ruskou zástupkyni, protože podle Kyjeva nelegálně navštívila Ruskem anektovaný Krym. Svou reprezentantku měla v Eurovizi i Česká republika. Zpěvačka Martina Bárta ale vypadla už v semifinále.

Viktor Daněk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme