S rozhlasovými symfoniky si zahraje ‚umělec s téměř nadlidskou technikou‘. Koncert završí Osudová

Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravil na pondělí 21. října barvitý koncert. Posluchače provede skrz první dvě skladby zahraniční host Marc-André Hamelin a celý večer ve Smetanově síti v Obecním domě zakončí Osudová symfonie Ludwiga van Beethovena. Přímý přenos bude od 19.30 vysílat Český rozhlas Vltava.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Petr Horník | Zdroj: Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Celým koncertem Symfonického orchestru Českého rozhlasu provede host z Velké Británie, dirigent Jonathan Darlington. Další zahraniční host zazáří v prvních dvou skladbách od Franze Listzta a Maurice Ravela. Sólo si v nich zahraje Marc-André Hamelin, kterého The New York Times charakterizovaly jako „umělce s téměř nadlidskou technikou“.

4:11

Český rozhlas vybral na dobročinném koncertě tři miliony korun. Další peníze přidají i jeho symfonici

Číst článek

Skladbu Tanec smrti, která zahájí koncert, zkomponoval jeden z nejlepších pianistů své doby Franz Listz. Souvisí s jeho zaujetím pro náboženství i fascinací smrtí. Po skladbě bude následovat Koncert D dur pro klavír levou rukou a orchestr. Jednovětná skladba Maurice Ravela vyniká různorodostí a bohatostí temp i rytmů.

Vrcholem večera bude slavná symfonie Osudová Ludwiga van Beethovena. Výkladů díla je mnoho. Možná zrcadlí snahu čelit izolaci společnosti, kterou skladatel zažíval kvůli postupující hluchotě, nebo ukazuje lidské směřování z temnoty k světlu. Jisté nicméně je, že končí příslibem optimismu.

Koncert proběhne 21. října. Přímý přenos bude také vysílat Český rozhlas Vltava ve stejný den od 19.30.

Eliška Drobná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme