Kostel svatého Martina v Třebíči má nové varhany. Požehnal jim biskup Vojtěch Cikrle

Kostel svatého Martina v Třebíči má nové varhany. Lesklé píšťaly zaplnily zlacenou skříň z konce osmnáctého století. Předtím, než si je mohli poslechnout návštěvníci kostela, museli je odborníci naladit. Mnozí lidé si již předem jednotlivé píšťaly adoptovali.

Třebíč Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stavba varhan, Třebíč

Stavba varhan v třebíčském kostele sv. Martina | Foto: Irena Šarounová
Přehrát

00:00 / 00:00

Kostel svatého Martina v Třebíči má nové varhany. Požehná jim biskup Vojtěch Cikrle

První varhany se v kostele svatého Martina v Třebíči objevily už v sedmnáctém století. „Byl zde pouze pozitiv v kůru kostela,“ uvedl pro Český rozhlas Vysočina děkan Jiří Dobeš.

Na konci osmnáctého století dostal kostel nové varhany, které od té doby prošly několika opravami. V roce 2014 byla restaurována a rozšířena původní skříň, a do ní varhanáři vsazovali úplně nové varhany.

„Zachovala se tam ještě jedna vzdušnice, která už ale není použita do nových varhan,“ doplňuje Jiří Dobeš.

Přes 2200 píšťal

V roce 2015 byl funkční jeden manuál, a v neděli 11. listopadu 2018, na svátek sv. Martina, měl varhaník k dispozici manuály dva.

„Bude to pro něj jednodušší, protože z jedné klaviatury plynule přejde na druhou,“ vysvětlil již předem farář. Varhany nyní mají přesně dva tisíce dvě stě osmdesát osm píšťal.

Svatovítská katedrála se zaplní zvukem. Na nové varhany se ve sbírce vybralo již 63 milionů

Číst článek

„Z toho asi padesátka je pouze optických, které nebudou hrát,“ říká Jiří Dobeš.

Část píšťal si lidé adoptovali. Dostali vlastní certifikát, na kterém je uvedeno, která konkrétní píšťala jim patří. „Když přijde, tak mu to varhaník zahraje,“ dodává děkan Jiří Dobeš.

Uším pomáhá elektronika

Před uvedením do provozu musely varhany projít složitým procesem ladění. Varhanář při něm ladí jednu píšťalu po druhé.

„Uši jsou už dnes doplněny elektronickým zařízením, které to měří lépe než ucho,“ říká varhanář Jaromír Kánský a ukazuje na elektronickou ladičku.

Irena Šarounová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme