Zemřel polský skladatel Penderecki, proslavil se třeba hudbou k filmu Osvícení

Ve věku 86 let v neděli po dlouhé nemoci zemřel významný polský hudební skladatel a dirigent Krzysztof Penderecki, který je považován za jednoho z klíčových představitelů hudební avantgardy druhé poloviny 20. století. O jeho úmrtí informovala rozhlasová stanice Radio Kraków, potvrdila jej umělcova rodina.

Varšava Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krzysztof Penderecki.

Krzysztof Penderecki. | Foto: Rafal Michalowski/Agencja Gazeta | Zdroj: Reuters

„Polská kultura dnes utrpěla velkou a nenahraditelnou ztrátu. Po dlouhé nemoci zemřel Krzysztof Penderecki - největší polský současný skladatel, jehož hudbu poslouchali od Japonska po Spojené státy,“ uvedl na twitteru polský ministr kultury Piotr Gliński.

Zemřel spoluautor komiksu Asterix Albert Uderzo. Bylo mu 92 let

Číst článek

Penderecki, který se narodil v roce 1933 ve městě Debica na jihovýchodě Polska, je autorem desítek symfonických, sborových a operních děl. V mládí se učil hře na housle, později vystudoval kompozici na Krakovské hudební akademii. Senzaci v Polsku způsobil, když v roce 1959 do soutěže mladých skladatelů anonymně zaslal tři díla a vyhrál s nimi všechny tři udílené ceny.

Ve světě na sebe poprvé výrazně upozornil jako autor skladby Žalozpěv obětem Hirošimy, za niž v roce 1959 získal cenu UNESCO. Známý byl i pro svou filmovou hudbu, kterou vytvořil pro snímky Vymítač ďábla (1973), Osvícení (1980) či Katyň (2007). Získal mimo jiné dvě americké Grammy a je držitelem i řady jiných ocenění.

Ve svém díle experimentoval se zvukem, s tonalitou, s netradičními vyjadřovacími prostředky, využíval nových technických možností. Od 70. let se aktivně věnoval dirigentské kariéře, mnohokrát vystupoval i v Česku.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme