Postapokalyptický svět bez dospělých. Internetová televize Stream nasadí osmidílnou sérii Skvrna

Neznámá katastrofa vyhladila ze světa všechny dospělé. Všechno přitom začalo černou skvrnou na jazyku. Nyní, pět let poté, mezi sebou přeživší skupiny dětí bojují o jídlo a zbraně. Postapokalyptický svět představuje nový internetový seriál Skvrna. Osmidílnou minisérii začne 10. března vysílat Stream.cz. V dubnu ji pak ve dvou částech uvede Televize Seznam.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Trojan v minisérii Skvrna

Josef Trojan v minisérii Skvrna | Zdroj: Stream.cz

„Pět roků po nějaké katastrofě, kdy zemřeli všichni dospělí lidé a na světě zůstali jenom děti. A je to v podstatě, když dosáhnete věku dospělosti, najednou se vám může na jazyku objevit skvrna, která se pak dál jako mor rozšiřuje a vy pak zemřete,“ přibližuje pro server iROZHLAS.cz realitu nového seriálu režisér Peter Bebjak. „Je to příběh dětí, které spolu existují v jedné komunitě a snaží se přežití toto celé období.“

Slovenský filmař přidává, že symboliku konce dětství nese v seriálu kromě skvrny na jazyku také puška, o kterou soupeří znepřátelené skupiny mládeže. „Ta puška je, když překročíte hranu. Když už překročíte pomyslnou čáru, tak se změníte. Najednou se změní nejen vaše dětství, ale všechny okolnosti. Protože se můžete stát vrahem,“ vysvětluje režisér.

3:29

‚Musíme to odesmát.‘ Oslava přátelství a nekorektní humor, to je nový seriál Zkáza Dejvického divadla

Číst článek

Postapokalyptický žánr nemá v Česku ani na Slovensku velkou tradici. Skvrna proto byla pro Bebjaka dvojnásobnou výzvou. Diváci ho totiž znají především jako režiséra kriminálních příběhů.

„Kriminálky jsou jedna část, i když většinová, v rámci mojí tvorby. Pro mě ale například byla výzva natočit vánoční pohádku, kterou jsem dělal pro slovenskou televizi, ale vysílala se také tady na České televizi. To samé s filmem, na kterém dělám teď. Je z období druhé světové války a útěku dvou slovenských židů z Osvětimi,“ říká Bebjak.

„Tohle je další výzva, že se vždycky musím na něco nového soustředit, něco nového připravit a hledat nové postupy, protože je těžké navázat na něco, co ještě na Slovensku ani v Čechách nebylo vytvořené, jako postapokalyptický film nebo seriál.“

Výraznou roli má v seriálu také psychedelická hudba Tomáše Baláka. „Je to mladý kluk. Viděl jsem ho v jednom divadelním představení, kde dělal hudbu. Strašně se mi líbila, právě i tím, že v sobě měla melancholii, určité napětí. Chtěl jsem si to hlavně vyzkoušet, a tohle byl přesně formát, kde bychom si mohli vyzkoušet naši spolupráci,“ dodává Peter Bebjak.

Minisérie má celkem osm dílů po zhruba deseti minutách. Hlavní role si v ní zahráli Josef Trojan, Jan Nedbal a Anastasia Chocholatá.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme