Nejdražší obraz žijícího malíře. Hockneyho Portrét umělce míří k aukčnímu rekordu

Obraz jednaosmdesátiletého britského malíře Davida Hockneyho nazvaný Portrét umělce (Bazén se dvěma osobami) se může stát nejdražším dílem žijícího umělce prodaným v aukci. Jeho vlastník, britský podnikatel a miliardář Joe Lewis, za něj chce nejméně 80 milionů dolarů (1,7 miliardy korun). Napsala to agentura Bloomberg s odvoláním na nejmenované zdroje.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz jednaosmdesátiletého britského malíře Davida Hockneyho nazvaný Portrét umělce (Bazén se dvěma osobami).

Obraz jednaosmdesátiletého britského malíře Davida Hockneyho nazvaný Portrét umělce (Bazén se dvěma osobami). | Foto: Regan Vercruysse | Zdroj: Flickr | CC BY 2.0,©

Dosavadní rekord drží podle Bloombergu Oranžový balonkový pes amerického umělce Jeffa Koonse, který byl v roce 2013 v New Yorku vydražen za 58,4 milionu dolarů (téměř 1,3 miliardy korun podle současného kurzu).

null

null

O dražbu obrazu z roku 1972 mají podle zdrojů Bloombergu zájem aukční síně Christie’s, Sotheby’s a Phillips. Největší šanci má Christie’s, ale rozhodnutí dosud nebylo oficiálně oznámeno, uvedla agentura.

Majetek obchodníka na devizových trzích Lewise je odhadován na 5,5 miliardy dolarů, patří mu například londýnský fotbalový klub Tottenham Hotspur a řada nemovitostí.

Pátý nejbohatší britský podnikatel vlastní také díla Pabla Picassa, Henriho Matisse a Luciana Freuda.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme