Gottův obraz se vydražil za 1,4 milionu. Jmenuje se Divy zpívají prezidentu Havlovi

Obraz zesnulého zpěváka Karla Gotta se ve čtvrtek vydražil za celkovou sumu 1,44 milionu korun. Dílo nazvané Divy zpívají prezidentu Havlovi z roku 2006 podepsal sám autor. Podle aukční společnosti, která dílo dražila, jde o v pořadí třetí Gottovo dílo, které se v Česku dostalo do aukce.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz Karla Gotta Divy zpívají prezidentu Havlovi

Obraz Karla Gotta Divy zpívají prezidentu Havlovi | Foto: Obrazy v aukci/Michaela Danelová | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Gottův obraz znázorňuje pěvecké divy okolo bývalého prezidenta Václava Havla. Je namalován olejovými barvami na plátně s vloženou Havlovou poštovní známkou.

„Přípis na obraze Divy zpívají prezidentu Havlovi může poukazovat na náklonnost Karla Gotta k bývalému prezidentu Václavu Havlovi,“ uvedl za aukční společnost Obrazy v aukci Jaroslav Jakubec.

Gottův hrob na pražských Malvazinkách je dokončený, návštěvníci ho najdou pomocí mapy

Číst článek

Vyvolávací cena byla 1000 korun. První den se částka vyšplhala na 100 tisíc korun. Několik dnů před koncem aukce se cena zastavila na 650 tisících korunách. Během posledních 26 minut ale došlo k navýšení o 550 tisíc. Výsledná částka byla milion dvě stě tisíc. 

Zájemce ale nakonec za obraz zaplatil 1 440 000 korun, protože je potřeba připočítat dvacetiprocentní aukční přirážku.

Počet účastníků aukce Gottova obrazu Jakubec nečekal. „Překvapil mne zájem stávajících dražitelů, ale i těch, kteří dosud naši společnost neznali. Dosáhli jsme více než 7 100 aktivních dražitelů,“ dodal.

Aukce v Česku dosud nabídly dvě Gottova díla, a to v letech 2018 a 2019. Loni se jeho obraz, který je variací na slavnou Monu Lisu, vydražil za více než dva miliony včetně přirážky. Předloni si mohli lidé koupit dílo zachycující prvorepublikové herce Oldřicha Nového a Annu Ondrákovou. To nakonec stálo 1,2 milionu korun.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme