FOTO: Začíná Signal Festival. Součástí festivalové trasy bude poprvé Pražský hrad

Nejen pouliční lampy a světla aut od čtvrtečního večera až do neděle rozsvítí Prahu. Do metropole se po roce vrací už podvanácté festival světla a moderních instalací Signal. Největším lákadlem jsou i letos speciální videomappingy.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Návštěvníci uvidí celkem 22 instalací audiovizuálního umění. Patnáct z nich bude volně přístupných, dalších sedm se vstupenkou. Součástí festivalové trasy přes Hradčany bude poprvé Pražský hrad. Druhá trasa povede centrem města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Začíná Signal Festival. Natáčel Jiří Štefl

„Podtitulem festivalu jsou ekosystémy. V mém videomappingu proto využívám například různé buňky, které nás formují. V dnešním světě už je ale hodně relevantní i umělá inteligence, kterou jsem do díla také zahrnul, protože i AI je svým způsobem ekosystém,“ říká pro Radiožurnál umělec Filip Hodas.

Videomapping vytvořil speciálně pro budovu arcibiskupského paláce na hradčanském náměstí. V jeho závěru se celý ekosystém zhroutí do obrovské černé díry. „Kdybych použil umělou inteligenci, tak by mi asi docela dost pomohla a usnadnila práci. Ale zatím jsem ještě nikdy nebyl tak spokojený, abych ji použil, “ doplňuje Hodas.

I letos reaguje řada instalací na pohyb kolem nich, například mění svůj vzhled nebo vydávají nejrůznější zvuky. Také tentokrát festival spolupracuje s multimediálním souborem Laterna magika.

Umělec Jiří Příhoda si zase ve své projekci na obrovské plátno klade otázku, jestli jsme ve vesmíru sami. „Padá na mě trochu skepse, protože když se na to podíváte racionálně, tak matematicky to vychází na miliony civilizací. Mám strach, že každá civilizace, než se naučí překonávat vzdálenost, tak vymře,“ podotýká Příhoda.

Jiří Příhoda - Karbola - zahrada Šternberského paláce | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

„Hodně se mi letos líbí videmapping vytvořený španělsko-dánským studiem Desilence pro budovu Městské knihovny na Mariánském náměstí. Je tam velice zajímavý zvuk vytvoření pomocí staršího analogového syntezátoru,“ zve kurátor akce Pavel Mrkus.

Nejrychlejší klavírista vystoupí v O2 areně. Za minutu zahrál 765 tónů, zapsal se do knihy rekordů

Číst článek

Festival nabízí dvě trasy. První je tradičně v centru metropole, kde najdete například umění s názvem Demokracie?.

Instalace mapuje pomocí barev 35 let od sametové revoluce a vznikla mimo jiné díky Radiožurnálu a serveru iROZHLAS.cz. Druhá trasa návštěvníky nově zavede i do Jižních zahrad Pražského Hradu.

„Myslím, že se asi shodneme na tom, že nějaká kulturní hodnota je v tom hradu zakódovaná. Není to stará, zakonzervovaná architektura, ale může se tady dít i současná kultura,“ doplňuje Mrkus.

SpY - ORB - Jižní zahrady Pražského hradu | Foto: Jiří Štefl | Zdroj: Český rozhlas

Součástí festivalu je poprvé Signal Forum, které představí nejen autory instalací, ale vystoupí na něm také slovenská astrobioložka Michaela Musilová, která spolupracovala i s americkou NASA.

S orientací na Signal Festivalu návštěvníkům pomůže festivalová mapa, kterou najdou u každé instalace, na webu festivalu nebo v jeho aplikaci. Připravený je také tištěný průvodce.

Signal Festival 2024: kliknutím na mapu se dostanete na web festivalu se všemi podrobnostmi o trasách a instalacích | Zdroj: Signal festival

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme