Meteorologové varují před vydatnými srážkami. Na Moravě hrozí povodně

V Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji hrozí od čtvrtečního večera povodně. Kvůli vydatnému dešti budou stoupat především hladiny řek v povodí Bečvy, Odry a horní Moravy. Malé toky by mohly dosáhnout i třetího povodňového stupně, tedy ohrožení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Panorama bouřky na Liberecku

Panorama bouřky na Liberecku | Foto: Jiří Kouřil, Lovci bouřek

V Moravskoslezském kraji má podle předpovědí meteorologů od zítřka do soboty v úhrnu spadnout až 120 milimetrů srážek, především v Beskydech.

Vodohospodáři sledují situaci na tocích a přehradách. Včera už preventivně zvýšili odtok z vodní nádrže Těrlicko a další upouštění budou regulovat podle aktuálních modelů vývoje počasí.

„Budeme aktualizovat model i předpověď počasí. Podle toho, jak bude předpověď zpřesněna, buď odtok necháme, přiškrtíme ho, nebo ho zase zvýšíme, pokud by srážky měly být v nějakém kratším intervalu,“ uvádí Čestmír Vlček z Povodí Odry.

Vydatně pršet má i ve východních Čechách, tam ale zatím vzestupy řek nehrozí. Moravu zasáhne také velmi silný vítr, foukat bude i na Vysočině a v Pardubickém kraji. Vítr může dosahovat nárazů až 90 kilemtrů za hodinu, vyvracet srtomy a lámat větve, proto je možné očekávat problémy v dopravě nebo energetice.

Výstraha před povodní | Foto: Český rozhlas

Petra Štrymplová, Petra Hosenseidlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme