Svaz pacientů navrhuje, aby pojišťovny částečně hradily bezlepkovou stravu

Svaz pacientů navrhuje, aby zdravotní pojišťovny hradily pacientům s celiakií bezlepkovou stravu až do výše 12 tisíc korun ročně. Jak dnes uvedla senátorka za ČSSD Alena Gajdůšková, tento návrh už je předjednaný s ministrem zdravotnictví.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Běžné zdroje lepku v potravinách

Běžné zdroje lepku v potravinách | Foto: public domain, Pdeitiker Wikimedia

Oproti zdravému člověku vydá nemocný celiakií na stravu každý měsíc zhruba o 3000 korun navíc. Podle zástupců svazu se tak pro pacienty ze zdravotního problému může stát i problém socioekonomický.

„Je to pro ně otázka života, protože oni nemohou chorobě jiným způsobem čelit než speciální stravou. Ta strava je velmi drahá, a jestliže se mluvilo o 12 tisících korunách, nemusí to být konečné správné číslo, protože je potřeba to odpovědně spočítat a může to být dneska už daleko více,“ říká první viceprezident Svazu pacientů ČR Josef Mrázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Měly by pojišťovny přispívat na bezlepkové potraviny? Ve Stalo se dnes Radiožurnálu o tom debatovali Josef Mrázek ze Svazu pacientů a Jaromír Gajdáček za Svaz zdravotních pojišťoven

Podle něj jsou pro nemocné bezlepkové produkty stejně důležité jako léky. „Je to tedy skutečně náklad, který je vyvolán zdravotní péčí,“ zdůraznil.

Všeobecná zdravotní pojišťovna od loňska přispívá na dietu 6000 korun ročně. Některé zaměstnanecké pojišťovny dávají příspěvek v rámci speciálních balíčků, většina ale nedává nic.

Prezident Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček se jednání o úhradě bezlepkových potravin nebrání.

„Je to legitimní požadavek, který Svazu pacientů vznesl, a my jsme ochotni o tom jednat. Je to otázka spíš plánování, rozpočtování, protože peníze na zdravotní služby jsou omezeny tím, jak se vybírá zdravotní daň a kolik přispívá stát,“ uvedl Gajdáček.

Celiakie je dědičné onemocnění způsobené trvalou nesnášenlivostí lepku, což je směs bílkovin z pšenice, žita a ječmene. Lepek vyvolá ve střevech nemocného zánět, který se projeví poruchou střevního vstřebávání a dalšími potížemi.

Veronika Sedláčková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme