Nová mobilní aplikace přináší příběhy pamětníků, kteří vzpomínají na dobu komunismu

Autentické vyprávění desítek pamětníků, kteří vzpomínají na to, jaké v padesátých letech bylo nelegálně přecházet státní hranice nebo doma ukrývat anglického pilota, si nově můžou poslechnout lidé i na svých mobilních telefonech. Pod názvem Místa paměti národa je možné stáhnout si ji na chytrých mobilech a tabletech s operačním systémem Android i Apple.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon

Mobilní telefon | Foto: Fotobanka RGBStock

„V roce 1951 jsem uskutečnil tři přechody do Rakouska a v roce 1952 jsem uskutečnil čtyři,“ vypráví jeden z pamětníků Josef Čoček.

Je to bývalý agent-chodec, který v padesátých letech převáděl lidi u Valtic do Rakouska. Spolupracoval s americkou zpravodajskou službou MIC.

„Naše mrtvá schránka byl dekl na odpadky. Když byla plná, byla trošičku vychýlená z osy, takže jsem tam mohl jet tramvají a viděl jsem, že tam něco je. Tak jsem se tam v noci vrátil a vybral jsem to,“ popisuje Čoček.

Příběhů spojených se Železnou oponou obsahuje mobilní aplikace s názvem Místa paměti národa celou řadu. Vyprávění pamětníků sbírá už rok a půl Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s neziskovkou organizaci Post Bellum. V archivu už mají tisíce příběhů.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nové aplikaci, která zprostředkovává vzpomínky třiceti jihomoravských pamětníků, informuje reportér Tomáš Jelen

„Člověk prochází denně kolem různých míst, která mají velkou historickou hodnotu, velký historický význam, ale není si toho vědom,“ vysvětluje účel mobilní aplikace Lenka Kopřivová z organizace Post Bellum.

„Prostřednictvím aplikace jsme chtěli upozornit na to, že i když se zdá, že to je obyčejný strom, dům, příkop, pro některé lidi s tím můžou být spjaté osudové příběhy. Nejen pro jejich osobní životy, ale třeba i z hlediska dějin mají velký význam,“ dodává.

Pro dnes už 82letého Josefa Čočka jsou takovým místem právě Valtice. V roce 1954 ho na Břeclavsku chytila při jednom z přechodů hranic tajná policie a byl odsouzen na doživotí. Část trestu prožil i v jedné z nejkrutějších věznic v Československu, v Mírově.

„Na Mírově jsou sakra mrazy. A ta korekce, šestimetrová zeď a žádné okno. Akorát takovej průřez, takový dvě železa, jedna deka. Samozřejmě jsem do týdne dostal zápal plic,“ vzpomíná Čoček.

Podobných příběhů z jihu Moravy si díky mobilní aplikaci může člověk poslechnout více než třicet.

Tomáš Jelen Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme