Američané konečně objevili lák z okurek

Když jsem se připravovala na téma láku z okurek, vybavila se mi filmová scéna z dob totality. Ráno z postele vstane chlap, který celou noc pařil v hospodě. Poškrábe se na upoceném tílku a sáhne po třílitrové sklenici zpola plné rychlokvašek a vypije lák.

Gastroglosa Dagmar Heřtové New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lehké a osvěžující, to je domácí limonáda z okurkového láku

Po ochutnání domácí limonády z okurkového láku se setkáte se smíšenými dojmy | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Scéna je mi protivná, ale jako úvod k podobnému tématu dobře poslouží. Lák z okurek totiž může pomoci při kocovině díky obsahu elektrolytů, zejména sodíku a draslíku. Díky nim dojde k rehydrataci těla a obnově rovnováhy tekutin po jeho devastaci způsobené nezřízeným pitím alkoholu.

Jsem si jistá, že tohle určitě nebylo motivací řetězce rychlého občerstvení Popeyes, aby pět let v laboratořích zkoumali, jak vyrobit limonádu z láku, a nakonec ji s celým menu vyzkoušeli v New Yorku.

DAGMAR HEŘTOVÁ

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě.

Možná byli částečně inspirováni zdařilou komedií Americká nakládačka, která vtipně a s nadsázkou ukazuje objevení nakládaček v New Yorku. 

Lák z okurek

Lák z nakládaných okurek („pickle brine“) je běžně vnímán jako vedlejší produkt. Ovšem většina z nás postřehla, že nabyl na popularitě jako samostatná ingredience s kulinární i funkční hodnotou.

Pro jistotu uvedu pár příkladů a začnu v jižních státech USA, kde je populární tzv. Pickleback, což není nic jiného než panák whiskey následovaný panákem láku. Mrazí mě z toho v zádech, ale když to někomu chutná, proč to zatracovat. Lák z okurek se používá i v koktejlech, přidává se do Bloody Mary, Martini nebo do pivního koktejlu Michelady místo citronové šťávy či olivového nálevu.

Hodí se k marinování zejména kuřecího a vepřového masa nebo tofu. Lák funguje jako změkčovač masa díky octu, soli a koření. Redukovaný lák s trochou cukru a medu se hodí na glazování, na grilovaném mase nebo zelenině totiž vytvoří sladkokyselou glazuru.

Je výborný pro dochucování jídel, třeba do bramborového salátu, kterému pár lžic láku dodá výraznější kyselost. U anglického salátu Coleslaw může nahradit část octa nebo citronové šťávy.

Ďábelská vejce a žhavá dáma z Jihu

Číst článek

Pokud budete připravovat ďábelská vejce lze přimíchat lák do žloutkové náplně a získat tak výraznou kyselost. Někteří gurmáni lák často používají jako tajnou ingredienci do tataráku a tím získávají komplexnější chuť. Objevit se může i v barbecue omáčce nebo šťávě na pečení masa.

Okurkové experimenty

Doslechla jsem se, že v USA se testuje přidání láku s vodou do slaných těst pro extra fermentovanou chuť – jde konkrétně o těsto na chléb. Doufám, že se podobnému experimentu nebude dařit, neuchytí se a tím se snad ani nedostane do našich končin.

Lák se ale dost dobře uchytil při opakovaném nakládání („Quick pickling“), jako třeba cibule, mrkve, červené řepy a fazolek. To vše lze rychle naložit do již použitého láku a uchovat několik dní v lednici.

Přidání do kvašené zeleniny poslouží i jako fermentační doplněk, neboť urychluje samotnou fermentaci. Pokud vám při vaření zbude třeba česnek či cibule a zároveň přebývá lák od okurek, klidně je do láku ponořte, vydrží překvapivě déle.

Lák má i další nečekané využití, třeba jako přírodní sportovní nápoj při dlouhých bězích nebo vytrvalostních závodech kvůli obsahu elektrolytů (sodík, draslík, ocet). Údajně umí zmírnit i kašel, neboť obsahuje množství octa, který působí jako přírodní sirup.

Obalovaný řízek s knedlíkem a kyselým zelím – a já to jedla!

Číst článek

Jisté množství láku zklidní žaludek, posílí imunitu a dokonce může zmírnit bolest v krku, pokud se použije jako kloktadlo.

Do gastronomie patří i neobvyklé, ale praktické využití. Lákem se dají čistit měděné předměty, třeba vaše milované měděné hrnce. To jsem bohužel prakticky neodzkoušela, neboť mám zatím jenom ten lák…

Může prospět i rostlinám milujícím kyselou půdu. Tady bych ovšem byla v dávkování opatrná. 

Pickle Lemonade od Popeyes?

Řetězec rychlého občerstvení Popeyes spustil v dubnu letošního roku experiment s kyselými okurkami. Vše zatím zkušebně probíhá v pobočkách v New Yorku a potrvá, dokud bude zájem. Pokud budou provozovny brány útokem zákazníky kyselých chutí, rozšíří se nabídka i dál. Pokud ne, půjde jen o krátký život dobré věci – alespoň zde, protože my už o láku z okurek víme své.

Nové menu restaurace Popeyes je rájem pro milovníky okurek, od sendvičů s koprem až po limonádu. Zahájení prodeje 1. dubna působilo jako žert, a tak není divu, že se musel k celé věci vyjádřit i mluvčí společnosti: „Ne, tohle není aprílový žert. Je to velmi, velmi reálné. Důležité je, že to není jen nějaké jídlo s okurkami.“

Návštěva z Tchaj-wanu: Láska ke guláši a svíčkové, velké knedlíky a fenomén rýžových nudlí

Číst článek

Viceprezidentka pro kulinářství v Popeyes, šéfkuchařka Amy Alarconová, byla citována v časopise Food & Wine: „Jsme milovníci okurek, takže chápeme, že jich nikdy není dost. Tato řada plná okurek byla vytvořena tak, aby v každém soustu zajistila dokonalou rovnováhu křupavé textury, živé kyselosti a našich světoznámých louisianských chutí. Pokud milujete naše kuře, zamilujete si i okurku.“

Co si objednat?

V menu najdete sendvič Pickle Glaze Sandwich, který Popeyes popisuje jako „slanou variaci ikonického kuřecího sendviče Popeyes“. Obsahuje kuřecí maso obalené v pikantní glazuře s okurkovou příchutí, doplněné silně nakrájenými okurkami a podávané na opečené briošce.

Dále existují křidélka Pickle Glaze Bone-In Wings, která prý poskytují „dokonalou rovnováhu pikantní pálivosti a slané chuti v každém soustu“, spolu s Pickle Glaze Boneless Wings, která nabízejí veškerou křupavost a chuť, to vše bez kostí.

Za rebarboru i trest smrti

Číst článek

V nabídce jsou samozřejmě i smažené okurky, obalené v typickém koření Popeyes a smažené dozlatova, podávané s krémovou rančovou omáčkou. A aby byla zodpovězena úvodní otázka o limonádě, nabídnu popis společnosti: „Jde o sladko-slanou limonádu naplněnou pravou šťávou z okurek.“

Odpověď je strohá, jasná – a její pokračování je na každém zákazníkovi. A konečně i na nás. Bude asi nejlepší si takovou limonádu připravit doma a předejít všem konspiračním teoriím.

Domácí limonáda z láku

Musím předem podotknout, že po ochutnání se setkáte se smíšenými dojmy. Někomu z vašich letních hostů na zahradní party bude chutnat a prohlásí, že jde o osvěžující sladko-slanou jízdu. Jinému se protáhne obličej, neboť mu výsledná chuť přijde příliš kyselá a výrazná.

Já za sebe dodám, že mi chutná, že je osvěžující a kdo neochutná, určitě prohloupí. Po několika zkušenostech mohu dokonce tvrdit, že pro milovníky slano-kyselých chutí to bude přímo návyková záležitost. 

Připravila jsem pro vás recept na jednoduchou domácí limonádu, která pozvedne vaše grilování na novou úroveň. Stačí k tomu čerstvé ingredience, pár minut času a máte nápoj na letní konverzaci o jídle.

Limonáda z okurkového láku

Základní recept (4 porce):

  • ½ hrnku citrónové šťávy
  • ¼ hrnku okurkového nálevu
  • 1 hrnek vody
  • 2 lžíce cukru nebo medu
  • led, případně perlivá voda
  • volitelné ozdoby: kolečko okurky, kopr nebo pikantní koření 

Postup je jednoduchý, vše promícháme, nalejeme do sklenic, nazdobíme a vychutnáme.
Raději zpomalte i odvážlivce! Ať každý začne opatrným usrknutím, než vše zakončí plnými doušky.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme