Muzeum Zábřeh nabízí netradiční výstavu o stravování v pravěku
Příprava, zpracování a samotná konzumace pokrmů v pravěku se staly námětem výstavy v zábřežském muzeu, která na základě vědeckých archeologických poznatků a ikonografických pramenů přibližuje „stravování“ našich prapředků.
Jádro výstavy tvoří archeologické předměty ze šumperských a mohelnických muzejních sbírek souvisejících s uchováváním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla v pravěku.
Z keramiky poutají největší pozornost obrovské nádoby, tzv. zásobnice, které sloužily k uchovávání potravinových komodit, dodává archeolog šumperského muzea Jakub Halama:
„Jsou to různé keramické nádoby, které jsme našli na různých sídlištích. Jsou tu i některé rekonstrukce. Například jsme udělali rekonstrukci typické pravěké potravinové pece z dřevěného proutí a z hlíny.“
Bohatě jsou na výstavě zastoupeny rostliny, které byly určeny v pravěku k přípravě potravin nejen formou sušených plodů a botanického herbáře, ale k dispozici jsou i vzorky různých odrůd obilovin a také živé rostliny v květináčcích.
K výstavě v zábřežském muzeu jsou také připraveny pracovní listy a také zaručeně „pravěké recepty", které si návštěvník může odnést s sebou.