Muzeum Zábřeh nabízí netradiční výstavu o stravování v pravěku

Příprava, zpracování a samotná konzumace pokrmů v pravěku se staly námětem výstavy v zábřežském muzeu, která na základě vědeckých archeologických poznatků a ikonografických pramenů přibližuje „stravování“ našich prapředků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravěká vesnice

Pravěká vesnice | Foto: Jiřina Šmídová

Jádro výstavy tvoří archeologické předměty ze šumperských a mohelnických muzejních sbírek souvisejících s uchováváním a zpracováním potravin, přípravou a konzumací jídla v pravěku.

Z keramiky poutají největší pozornost obrovské nádoby, tzv. zásobnice, které sloužily k uchovávání potravinových komodit, dodává archeolog šumperského muzea Jakub Halama:

„Jsou to různé keramické nádoby, které jsme našli na různých sídlištích. Jsou tu i některé rekonstrukce. Například jsme udělali rekonstrukci typické pravěké potravinové pece z dřevěného proutí a z hlíny.“

Bohatě jsou na výstavě zastoupeny rostliny, které byly určeny v pravěku k přípravě potravin nejen formou sušených plodů a botanického herbáře, ale k dispozici jsou i vzorky různých odrůd obilovin a také živé rostliny v květináčcích.

K výstavě v zábřežském muzeu jsou také připraveny pracovní listy a také zaručeně „pravěké recepty", které si návštěvník může odnést s sebou.

Zdeňka Jílková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme