Kostaričané se na MS připravují na stadionu, kde válel legendární Pelé

Měla to být jedna z nejzajímavějších skupin mistrovství světa, o dvě postupová místa do osmifinále se měly prát tři silné týmy. Jenže Anglie je před posledním zápasem už vyřazená a z dvojice Itálie - Uruguay postoupí po vzájemném souboji dál jen jeden. Do smíchu je těm, které všichni přehlíželi. Jistými postupujícími ze skupiny D jsou už před duelem s Anglií fotbalisté Kostariky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stadion FC Santos si při MS vypůjčili Kostaričané

Stadion FC Santos si při MS vypůjčili Kostaričané | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Možná i proto, že si k tréninkům vybrali místo, kde fotbalová genialita visí ve vzduchu.

Kostaričané si pronajali království. Na první pohled jde o tuctový stadion, ale uvnitř oprýskaných bílých zdí skoro dvě desetiletí sledovali fanoušci místního FC Santos umění fotbalového krále.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na stadionu FC Santos natáčel Jan Kaliba

„Tohle není jenom Pelého nebo Neymarův stadion. Historie Santosu je plná skvělých hráčů. Tamhle v rohu uvidíte celé tablo s našimi fotbalisty, kteří hráli za Brazílii na světových šampionátech,“ říká mi zaměstnankyně FC Santos Larissa.

Na rozdíl od tribun je i během kostarického pobytu na stadionu stále přístupné klubové muzeum, které je nově o něco chudší.

„V centru města teď v půlce června otevřeli přímo Pelého osobní muzeum, takže nám z klubového muzea sebrali skoro všechny předměty, které s králem fotbalu souvisejí. Ale Pelého duch je na tomhle stadionu stále, až do loňska jsme třeba měli původní šatny z padesátých let, nic se tam do té doby neměnilo,“ podotýká Larissa.

Pro omšelé tribuny to platí pořád, z nich doby Pelého slávy stále ještě spolehlivě čiší. A Pelé je tu i teď naprosto nepřehlédnutelný, protože je čestným prezidentem FC Santos.

Do města se stále vrací, v sousedním Guarujá má dům a klub ho vcelku logicky využívá také k marketingovým účelům. Zvenčí visí na stěně stadionu obří reklama, na které král fotbalu láká fanoušky svého klubu, aby si předplatili členství.

Pelé láká fanoušky FC Santos k zakoupení členství | Foto: Jan Kaliba

Kostarika podruhé v osmifinále

Reprezentanti Kostariky si tu předplatili tréninkový kemp a Pelého fotbalovost jako by měli v ceně.

„Ocitli jsme se ve skupině smrti, se soupeři, kteří se už aspoň jednou stali mistry světa. Nikdy by nás to nenapadlo, ale najednou jsme před nimi první a každý teď ví, co Kostaričani dovedou. Moc si vážíme toho, co jsme dokázali, je to pro nás velká výsada a příležitost,“ pochvaluje si Bryan Ruiz nečekaný úspěch.

Kostarika překvapila Itálii a je prvním postupujícím ze skupiny D

Číst článek

Díky němu dostali lidé v jeho zemi jeden den volna, aby mohli slavit. Ruiz se už může se spoluhráči chystat na nedělní osmifinále, ve kterém si Kostaričané zahrají na mistrovství světa teprve podruhé v historii.

V roce 1990 v něm vypadli po hattricku Tomáše Skuhravého s Československem.

Jan Kaliba, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme